Рухването на стената, която до тогава беше символ на разделението

...
Рухването на стената, която до тогава беше символ на разделението
Коментари Харесай

Преди 32 години рухва Берлинската стена

Рухването на стената, която дотогава беше знак на разделянето освен на една страна, само че и на целия свят, стана факт малко след 20 часа на 9 ноември. Няколко часа по-рано тогавашният министър-председател на Германска демократична република Гюнтер Шабовски афишира анулацията на рестриктивните мерки за излизане от Германската демократична република. Голямо голям брой от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от поданството.

Строежът на стената стартира на 13 август 1961 година в интервала на интензивно опълчване и изостряне на връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Завършена през 1962 година, тя разделяше днешната немска столица в продължение на повече от 27 години. Все още историците не могат да се произнесат сигурно чия – на руския водач Никита Хрушчов или на създателя на Германска демократична република Валтер Улбрих е била концепцията градът да бъде наобиколен от дълго 165,7 км заграждение от бетон, бодлива тел, наблюдателни кули и системи за автоматизирано разкриване на огън. Факт е обаче, че в никакъв случай преди този момент един режим не е заграждал личния си народ.

Историците са преброили над 75 000 задържани и над 1000 починали при опити да се премине границата със Запада. Вероятно най-известната жертва е 22-годишният Петер Фехтер, прострелян през 1962 година и оставен да почине в линията ничия земя.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се трансфораха в обект на търговия. Много от тях бяха купени в Съединени американски щати, да вземем за пример в корпорацията Майкрософт, в щабквартирата на Централно разузнавателно управление на САЩ и други.

На 16 май 2006 година на София беше дарен сегмент от Берлинската стена, който е изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма. Петнадесет години след рухването на Берлинската стена част от нея е възобновена под формата на мемориален комплекс. Новопостроеният сектор от стената се намира до поле, покрито с 1000 кръста, които символизират жертвите, убити при опита си да преминат границата и да доближат до някогашния Западен Берлин.
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР