Рублата поевтиня на 11 април и заличи част от спечеленото

...
Рублата поевтиня на 11 април и заличи част от спечеленото
Коментари Харесай

Москва облекчи капиталовия контрол

Рублата поевтиня на 11 април и заличи част от извоюваното през предходната седмица откакто Москва облекчи краткотрайно финансовия надзор, целящ да ограничи обезценяването на съветската валута. Акциите на " Росбанк " - съветското отделение на " Сосиете женерал ", скочиха с 40% откакто френската банка разгласи, че ще напусне Русия и ще продаде " Росбанк " на свързаната с съветския олигарх Владимир Потанин капиталова компания " Интеррос капитал ". Сделката лишава " Сосиете женерал " от доход в размер на 3 милиарда евро.  

По време на комерсиалната сесия на Московската борса съветската парична единица падна до 82.095 рубли за един щатски $ откакто на 8 април скочи до 71 рубли за $ - най-силната й котировка от 11 ноември 2021-а. Причината е, че в късните часове на 8 април " Банк России " разгласи, че премахва 12-процентната комисионна за покупка на задгранична валута посредством брокерски компании от 11 април и подвига краткотрайно възбраната за продажба на чуждестранен кеш на физически лица от 18 април. 

По оценка на валутни анализатори, с тези ограничения съветските централни банкери са изпратили безапелационен сигнал на пазарите, че по-натъшното повишаване на съветските пари е нежелателно. Те прибавят, че решението за анулация на комисионната от 12% на валутните интервенции значи, че спекулантите ще могат още веднъж да търгуват, даже за дребни облаги. 

Руската рубла получи мощна поддръжка от мярката за наложителното конвертиране на 80% от валутните доходи на съветските експортни компании в националната парична единица, както и от високите лихвени проценти, макар непредвиденото решение на " Банк России " от края на предходната седмица да намали базовата си рента от 20 на 17 %.

По оценка на водещия съветски брокер ITI Capital, Москва получава по към 1.4 милиарда щ. $ дневно от експорт и рублата може да нарастне още повече поради финансовия надзор и свития импорт. Мерките на " Банк России " поддържаха и съветските държавни облигации, а съветското финансово министерство разгласи през уикенда, че няма да тегли нови заеми от локалния или от чуждестранните дългови пазари през тази година. Финансовият министър Антон Силуанов сподели също, че Русия ще предприеме правни дейности, в случай че Западът се опита да я вкара в насилствен банкрут по държавния дълг.   

Доходността на десетгодишните съветски държавни бумаги ОФЗ падна до 10.45% на 11 април - най-ниската стойност от 21 февруари - три дни преди Кремъл да разпореди нападението против Украйна и последвалите невиждани наказания против Москва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР