РС Македония трябва да изпълни ангажимента за промяна в Конституцията.

...
РС Македония трябва да изпълни ангажимента за промяна в Конституцията.
Коментари Харесай

Габриел очаква промени в конституцията на РСМ и защита на малцинствата в Сърбия

" районен съд Македония би трябвало да извърши уговорката за смяна в Конституцията. Очакваме промени от Сърбия в региона на правото. "
Това съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Габриел се обърна към участниците във форума „ Европейски Съюз среща Балканите “, който е проведен от Европейския демократичен конгрес, партия АЛДЕ и Атлантическия клуб в България.

„ Очакваме от Сърбия промени в правото, в това число по въпросите на правата на индивида и малцинствата “, акцентира Габриел, като прикани за придържане към общоевропейската политика от страна на Белград.

Тя настоя, че Косово не може да бъде оставено на назад във времето: „ Единна реакция на Европейски Съюз към молбата на Прищина за участие ще даде резултати. “

Габриел означи, че транспортната и цифровата съгласуваност е изискването за повече благоприятни условия и приоритет на района.

Относно Северна Македония, тя напомни, че Скопие би трябвало да извърши отговорностите си за продължение на европейската интеграция - конституционни промени и регистриране на българите в главния закон.

„ България ще продължава да работи Западните Балкани да станат част от Европейски Съюз “, сподели още Габриел.

По-късно през днешния ден външният министър в оставка ще показа плана за Външнополитическа тактика на България.

„ Западните Балкани, добросъседството и свързаността ще бъдат мощно наранени в нея “, изясни Габриел.

Тя акцентира, че страните от Западните Балкани имат другари на този конгрес, които желаят тематиката за евроинтеграцията им да бъде в дневния ред на Европа, без значение от динамичната и доста комплицирана обстановка към нас. „ Искаме да бъдат ускорени процесите, с цел да носят изгода за нашие жители, за всички нас като Европейски Съюз “, сподели Габриел.

Според нея повече от всеки път имаме потребност да бъдем обединени пред общите закани за сигурността и европейските полезности. „ Евроинтеграцията в Европейски Съюз, в европейското общо пространство на господство на правото, общия пазар на хора, артикули и капитали, е единственият жизнерадостен път за развиването на Балканите “, акцентира Габриел.

Тя уточни, че комплицираната геополитическа обстановка, доминирана от съветската експанзия в Украйна, слага пред всички нас голям брой провокации, подлага на риск европейската сигурност. В тази обстановка Европейски Съюз усили своята поддръжка в процеса на разширение.

„ Интеграцията и солидарността са най-правилният отговор на заканите пред мира и Европейски Съюз “, съобщи Габриел, само че в това време акцентира, че геополитическите причини сами по себе си не са задоволителни, с цел да може една страна от Западните Балкани сполучливо да се интегрира в Европейски Съюз.

„ За да запазим доверието в процеса на разширение и жизнеността на самия Европейския съюз, би трябвало да се придържаме към правилото на прогрес, съгласно личните заслуги, който е в основата на процеса и политиката на разширение “, безапелационна е Габриел.

Мария Габриел се надява, че наследникът ѝ на поста външен министър ще продължи „ единната външна политика на България с съществени цели Шенген, еврозоната и присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз ".

Габриел не пожела да даде предварителна оценка на проектокабинета „ Главчев “.

„ Трябва да останем ангажирани с Шенген, отпадането на сухопътните граници остават съществена тематика “, изясни вицепремиерът в оставка. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР