Ройтерс разказва историята на Мохамед Хамдан, който е загубил 35

...
Ройтерс разказва историята на Мохамед Хамдан, който е загубил 35
Коментари Харесай

Семейство от Газа е загубило три поколения при въздушен удар

Ройтерс споделя историята на Мохамед Хамдан, който е изгубил 35 членове на огромното си семейство при израелски въздушен удар, засегнал дома му в Газа скоро след вечерните мюсюлмански молебствия. Загиналите са от три разнообразни генерации, като включват както 70-годишния Камал, по този начин и седемгодишния Расми, предава Българска телеграфна агенция.

Петдесетгодишният Хамдан е бил заровен от срутващата се къща и му е лишило час и половина, с цел да бъде изваден, споделя той. Излизайки, той открива, че е изгубил щерка си Малак, брат си Ахмед, племенниците и братовчеди. Семейството Хамдан е едно от многото в Газа, наранени от невиждания въздушен и артилерийски обстрел, който съгласно здравните управляващи на палестинския анклав е лишил живота на над 10 000 души в дребната линия земя, ръководена от " Хамас ".

Израелските военни са обкръжили напълно северната част на Газа под прикритието на продължаващия седмици наред обстрел, засегнал и южните региони като Хан Юнис, където живее семейство Хамдан. Целта, която Израел си слага, е да унищожи палестинската ислямистка формация " Хамас ", чиито бойци вилняха в израелските градове на 7 октомври, преминавайки от къща на къща. Те лишиха живота на 1400 души и отвлякоха още 240.

Израел отхвърля да е насочвал военната си акция против цивилни жители, само че твърди, че бойците на Хамас постоянно работят в жилищни региони.

За Хамдан обаче войната е лишила всичко, което му е било скъпо. " Ние бяхме отгледани тук, живеехме с тези деца. Не съм си представял, че ще има толкоз опустошения ", споделя той.

Хан Юнис е основан като бежански лагер през 1948 година, когато палестинците, в това число семейство Хамдан, бягат или са принудени да изоставен домовете си по време на боевете, съпътстващи основаването на Израел. Те не са били позволени да се върнат назад и палатковият лагер се трансформира в град с тесни улички и бетонни жилищни блокове, който се намира първо под египетска власт, по-късно под директна израелска окупация, а най-после - под контрола на " Хамас ", съпроводен от засилена израелска обсада.

През последните две десетилетия сраженията сред Израел и " Хамас " от време на време засягат анклава, обстрелвайки с ракети и снаряди идващите генерации палестински бежанци, които съставляват повече от половината от 2,3-милионното население. През тези тежки десетилетия семейство Хамдан се разраства, като историята му се върти главно към дома в Хан Юнис. Сега доста от роднините на Хамдан, които не са били убити, са били ранени и той не знае по кое време и дали ще излязат от болничното заведение.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР