Ротирането на премиерския пост в Румъния се отложи, след като

...
Ротирането на премиерския пост в Румъния се отложи, след като
Коментари Харесай

Румънската ротация се отложи – настоящият премиер отказа да подаде оставка

Ротирането на премиерския пост в Румъния се отсрочи, откакто актуалният министър председател Николае Чука отхвърли да подаде оставка поради стачка на учителите.

„ Няма да депозирам оставка като министър председател на Румъния и ротацията на държавното управление няма да се състои, до момента в който не разгадаем казуса с учителите и стачката и митингите не спрат “, заяви на изключителна конференция румънският министър-председател.

Съгласно съглашението сред двете най-големи партии в Румъния от 2021 година Чука, който е водач на Нацианалнолибералната партия, трябваше да се отдръпна от поста през днешния ден и да бъде сменен от социалдемократа Марчел Чолаку - ръководител на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия, напомня Българска телеграфна агенция.

По този метод следваше да се реализира ротацията на властта сред съдружните сътрудници.

От 22 май учителите в Румъния са в обща стачка. Те упорстват за нарастване на заплатите. Вчера в Букурещ се организира следващия всеобщ митинг на учители. За 30 май е планувана нова проява.

Отлагането на ротацията на премиерския пост е още едно доказателство за неуспеха на това държавно управление “, съобщи ръководителят на опозиционната партия “Съюз за избавление на Румъния ” Каталин Друла.

„ Слушах с удивление изказванията на (премиера Николае) Чука и (лидера на социалдемократите Марчел) Чолаку. Те са водачи, изцяло откъснати от действителността. Пет месеца приказват единствено за тази ротация, кой какво министерство получава, какво е политическото бъдеще на господин Чука. Правителството на СДП-НЛП е държавно управление на неуспеха ”, сподели Друла.

Той разяснява, че в деня, в който е трябвало да стане ротацията, се случва първата обща стачка в образованието за последните 18 години и учителите са на улицата, учебните заведения са затворени, а децата са у дома.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР