Ротационните кандидат-премиери Николай Денков и Мария Габриел декларираха, че няма

...
Ротационните кандидат-премиери Николай Денков и Мария Габриел декларираха, че няма
Коментари Харесай

Денков и Габриел обещаха: Няма да има чистка на чиновници!

Ротационните кандидат-премиери Николай Денков и Мария Габриел заявиха, че няма да организират чистка в администрацията, каквито клюки настойчиво вървят в последната седмица, след разгласяването на скандалните записи на някогашния народен представител от Има Такъв Народ, а след това и Политическа партия Радостин Василев.

" Публична администрация, която връща доверието на жителите на страната " е измежду целите, записани в програмната декларация на бъдещия кабинет. В документа, прочетен през днешния ден от Мария Габриел пред публицисти, категорично се показва, че държавното управление " застава зад всеки един чиновник в администрацията, който дава отговор на всички професионални и етични стандарти "

За изречението упорстваха в миналите дни от ГЕРБ, откакто от думи на Асен Василев в публикувания предходната седмица запис от съвещание на " Продължаваме промяната " се разбра, че партията обмисля чистка в държавната администрация. Думите му бяха посрещнати остро от Габриел, която заяви, че " страхът в администрацията е поразителен ". 

" Гарантираме, че назначението на всяка служба в държавната администрация, ще се прави посредством конкуренция, учредена на професионални качества, справедливи критерии и процедурни правила ", гласи програмната декларация.

В нея са посочени общо 7 целта, измежду които са:
приемане на основните за промените законопроекти; обезпечаване бистрота в работата на институциите и администрацията; гарантиране на ефикасни и качествени услуги за жителите и фирмите; ускорение на цифровизацията в обществения сектор; създаване на професионална и стимулирана администрациягаранции за професионалното ѝ развиване.
Пред медиите през днешния ден акад. Николай Денков повтори, че съставянето на ротационно държавно управление с ГЕРБ е " потребно за България ", тъй като ще разреши да бъде признат държавният бюджет за 2023 година, както и останалите значими закони, залегнали в управническата стратегия на двете обединения.

Денков добави, че на срещите през днешния ден с Движение за права и свободи двете политически сили са обсъждали по какъв начин да бъдат готови измененията в Конституцията, както и бъдещите смени в държавните регулатори. По думите му всичко ще става " обществено, тъй че да няма скрити сделки ", а номинациите ще се показват в Народното събрание. Денков разгласи, че вторият ешелон на властта - зам.-министрите - ще бъдат подбирани по същия метод както и самите министри: по експертност и с общо единодушие сред двете обединения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР