Росен Желязков е новата номинация на ГЕРБ за министър на

...
Росен Желязков е новата номинация на ГЕРБ за министър на
Коментари Харесай

Опряха до Росен Желязков за транспортен министър

Росен Желязков е новата номинация на ГЕРБ за министър на превоза, осведомителните технологии и далекосъобщенията на мястото на подалия оставка Ивайло Московски. В момента той е началник на Комисията за контролиране на известията. Желязков е препоръчан от ГЕРБ и е утвърден от "Обединени патриоти ". Това оповестиха през вчерашния ден след съдружния съвет при премиера Бойко Борисов, водачът на "Атака " и началник на ПГ на "Обединени патриоти " Волен Сидеров и зам.-председателят на ГЕРБ и началник на парламентарната група Цветан Цветанов.
Промените в държавното управление ще се гласоподават от Народното събрание в четвъртък, разгласи Цветанов. Припомняме, че оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев и новите министри трябваше да бъдат утвърдени от депутатите предишния четвъртък. Гласуването в Народното събрание обаче бе отсрочено поради неналичието на президентски декрет за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, гласен за вътрешен министър. Малко по-късно същия ден претендентът за транспортен министър Александър Манолев пък отдръпна номинацията си поради медийни изявления против него, че е блъснал жена на пешеходна пътека в София и това е довело до гибелта й. Срещу Манолев имало и висящи каузи.
Коалиционният съвет е решил и да изиска среща с президента Румен Радев за изясняване на събитията към освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи, сподели Сидеров. "Всичко, което не е в съгласие, не е показано и не е разисквано, би трябвало да се обясни, с цел да няма подозрение президентът, че нещо се прави в страната през неговата глава и без неговото единодушие ", увери той и добави, че са поканени високо квалифицирани адвокати да поясняват проблема.
Цветанов пък заяви, че указът за освобождение на основния секретар на Министерство на вътрешните работи още не е подписан и оспори правото на президента да желае наложително координиране. "Съгласувателната процедура е наложителна при назначението на бъдещата овакантена служба основен секретар, само че когато има волеизявление от самия основен секретар за освобождението на длъжността, сами разбирате, че сме в напълно друга догадка ", счита партийният заместител на Борисов. Той обаче се надява "разумът да надделее " и Министерски съвет да съгласува с президента освобождението на Маринов, тъй като не желаели проблеми и борби с президента.
Предвижда се в четвъртък на първа точка в дневния ред на Народно събрание да се гледат оставките на тримата министри, само че всичко зависи от президента Радев, означи Цветанов. Той прикани Българска социалистическа партия "да приказват с техния президент Румен Радев и да го помолят да подпише указа за освобождението на Младен Маринов, защото те най-вече упорстваха за оставките и упрекваха, че ГЕРБ съзнателно ги бавят ".
На съдружния съвет е взето решение и всеки месец министрите да бъдат препитвани за свършеното от тях и какво им следва да вършат.


Ще се запомни с аферата "Костинброд "

Като основен секретар на Министерски съвет в първия кабинет на Борисов Росен Желязков бе обвиняем за аферата "Костинброд ". Първоначално основният прокурор Сотир Цацаров упрекна ГЕРБ в програмиран опит за операция на предварителните парламентарни избори през 2013 година, само че след това обвиняванията паднаха и Желязков се оказа почтен.
Желязков бе основен секретар на Столична община при кмета Стефан Софиянски и напусна, когато Борисов бе определен за кмет. През 2009 година обаче самият Борисов го назначава за основен секретар на Министерски съвет в първия си кабинет. През ноември 2014 година Желязков влезе в политическия кабинет на "Борисов 2 " като консултант по въпросите на държавната администрация и електронното ръководство, организацията и координацията сред способените органи на изпълнителната власт. Той взе участие и в стратегическото обмисляне и създаване на политиките в региона на държавната администрация и електронното ръководство. През септември 2016 година той оглави новата държавна организация "Електронно ръководство ", която дава отговор за Търговския указател.
Преди това Желязков бе единствена номинация на ГЕРБ за ръководител на Комисия за защита на конкуренцията по време на втория кабинет на Борисов, само че се отдръпна с аргумента, че не желае да взе участие в "състезание със себе си ". Той обаче бе заставен поради протеста на съдружния сътрудник ДСБ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР