Росен Добрев не е типичен президент на федерация. Той е

...
Росен Добрев не е типичен президент на федерация. Той е
Коментари Харесай

Росен Добрев: Българският хандбал намира своето лице

Росен Добрев не е характерен президент на федерация. Той е компактно до екипа си и не се плаши да сменя формалния костюм с работни облекла.

Да организира публични срещи на най-високо равнище и в идващия миг да товари и разтоварва вода.

България към този момент е одобрен уредник на хандбални шампионати от висок сан.

В момента Дворецът на културата и спорта във Варна е хазаин на Световната купа за мъже, а националният ни тим записа две победи над Азербайджан и Нигерия.

От 18.15 ч в събота българите ще се изправят против Куба в борба за място на финала. Разговаряме с президента на Българската федерация по хандбал след сполучливия старт на шампионата.



-    Г-н Добрев, честити две победи и класиране за полуфинала на Световната купа. Вашият коментар за първите ни два мача.
-    Тези победи са за целия български хандбал. Момчетата може би не изиграха мачовете толкоз добре спортно-технически, само че тактически, посредством и на треньорското управление, бяха доста верни. Имаше доста брак, напрежение, само че това е обикновено. Защото по регламента на шампионата всяка загуба е съдбовна. Но с доста воля, дух и себераздаване от всеки един, националният тим на България за мъже съумя да реализира две доста значими победи, едната против извънредно сложен противник като Нигерия. Радвам се, че българският хандбал още веднъж намира своето лице и малко по малко опитваме да надградим постигнатото досега. Дай Боже в събота против Куба да покажат това лице и този темперамент и да стигнем до мача за Световната купа. Искам да изкажа признателност на целия екип на Българската федерация, на публиката, която ни поддържа и да ги приканя да напълним залата, тъй като тя е 8-ият състезател, дава спомагателен тласък на момчетата. А те го заслужават. Това е една в действителност огромна стъпка в развиването на българския хандбал. Дано продължим по този начин във всички посоки. Въпреки незадоволителното финансиране по отношение на други федерации, ние с малко средства се опитваме да вършим чудеса. Радвам се, че момчетата и треньорският щаб го схващат. Това е пътят за развиване. Стъпка по стъпка да върнем славата на българския хандбал и на интернационална сцена.

-    С оглед регламента на шампионата да вземат участие най-вече млади играчи и това, което показахме досега, като че ли можем да сме оптимисти за бъдещето на мъжкия ни народен тим.
-    Да. Аз постоянно съм казвал, че младите състезатели би трябвало да се окуражават и да се потвърждават във всяка една среща, даже и във вътрешното състезание. Защото тези огромни шампионати се следят и от доста мениджъри. А България ще има доста мощен народен тим, когато 100% от състезателите ни играят в чужбина и ние просто би трябвало да пратим повиквателните за лагер сборовете. Защото там е същинският професионализъм. Средствата, които се дават за спорт са извънредно малко. Но такива срещи, такива шампионати, в които националният тим побеждава, дават тласък на младите играчи да продължат да се занимават с хандбал. Ние сме евентуално единствената федерация, която работи по една методика. От предходната година тръгнахме от А,Б-то. Това е извънредно значимо, когато състезателите дойдат в националния тим да са готови за всевъзможен тип отбрана. За вярно противопоставяне във всяка една зона. И съм щастлив, че доста млади треньори възприеха тази концепция. Знам, че е доста мъчно да се трансформират мисленето и манталитета на българина. Но все пак ние от Управителния съвет и техническия екип даваме насоките кое е вярното и по какъв начин би трябвало да се работи. Мисля, че това е пътят. Победите също ни радват и аз съм горделив, че дружно с това треньорско управление успяхме да създадем сглобка в мъжкия профил. Ще опитаме да го създадем и при дамите. При тях ни следва извънредно тежка европейска подготовка. Лично съм разговарял с девойките от националния тим. Те са доста окуражени да покажат, че имаме и мощен женски хандбал. И може би тези победи на мъжете ще им дадат спомагателен тласък.



-    Не е нужно да си стеснен експерт, с цел да видиш, че се усеща френският опит, който внася треньорът Илиян Василев.
-    От 20 години настоявам, че най-големият проблем на българския спорт като цяло са треньорските фрагменти. Но на всеки му минава около ушите. И ние не вършим изключение. За страдание през годините не се наследи това, което имахме и да се съобщи на по-младите. И аз съм извънредно благополучен, че нашата федерация има опция да работи с трима треньори, които са дали доста освен на българския, само че и на международния хандбал. Старши треньорът Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев работят в екип и са създали обединен колектив и предават знанията си на по-младите. И желая да прикани всички треньори в България да черпят опит от тях. Защото те могат да им дадат доста за развиването на нашия спорт. Защото в действителност най-голият проблем са треньорските фрагменти. Давам образец и с Куба. Шлифовани, подбрани, селектирани спортисти, само че се вижда, че имат същия проблем. Много брак в дейностите им, а това се оправя с треньор. Ако ние като федерация, съумеем да се оправим с този проблем, след години ще можем да чакаме и резултати.

-    Утвърждаваме се като уредник на хандбални събития от най-голям сан. Имахме Световна купа, Европейско по плажен хандбал, три Европейски шампионата за младежи. Какво споделят представителите на Световната организация за престоя си във Варна?
-    След 2017 година, когато беше първата Световна купа в Габрово и Велико Търново и те видяха организацията, като хотели, настаняване град, споделиха, че сме вдигнали толкоз доста равнището, че надали ще има друга федерация от по-малко развитите, която да провежда на това равнище Световната купа. Тук са двама от членовете на изпълнителния комитет на IHF – Пер Бертелсен (Дания), който е и ръководител на комисията по организация и надпревари в интернационалната централа, и Пер Мортен Сьодал (Норвегия), който пък управлява комисията за разпоредбите на играта и съдийството. Във Варна е  шефът надпревари в IHF – Патрик Стръб (Германия). Това са хора, които са видели ужасно доста в международен мащаб по организацията на хандбала и досега изричат единствено възторженостти на нашата работа. И тук желая още веднъж да благодаря на хората, които работят това нещо да се случи – доброволци, публицисти, неуморимият Теодор Илиев, Михаил Башев, Криси Блажева, Георги Дойчинов, гайдовете, младежи, говорещи британски. Абсолютно всички, посредством, на които това нещо се случва на международно равнище. Благодаря и на Община Варна, още веднъж наш сътрудник. Пред сключване сме за пръв път на спонсорски контракт. Това ни дава спомагателна вяра за развиването на българския хандбал. И употребявам случая още един път да прикани всички почитатели, футболните агитки и на „ Спартак “, и на „ Черно море “, тъй като това е народен тим да дойдат да ни поддържат. Защото това е за България. Една дребна страна с доста проблеми в спорта, с малко финансиране, за разлика от останалите федерации, които са тук на Световната купа. Но ние показахме, че не всичко е пари. Има и темперамент и сърце да се раздадеш за България. За това ги приканвам да напълним залата и да подкрепим българския народен тим по хандбал. За да реализират победа и да се гордеем, че сме българи.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР