Росатом полага днес основите на реакторния комплекс на Центъра за

...
Росатом полага днес основите на реакторния комплекс на Центъра за
Коментари Харесай

Росатом положи основите на реакторен комплекс на Центъра за ядрени изследвания в Боливия

" Росатом " поставя през днешния ден основите на реакторния комплекс на Центъра за нуклеарни проучвания и технологии в Боливия, оповестиха от отдела за връзка на държавната корпорация, представени от. 

" Проектът на центъра е неповторим за нуклеарната промишленост и няма аналози в целия свят. Площадката на центъра е най-високата (4000 м надморска височина) от всички, където преди този момент са били издигнати уреди за нуклеарни технологии. един от най-големите планове в Русия в Латинска Америка и отваря нови благоприятни условия за експорт на нововъведения от съветската нуклеарна промишленост в страни от подобен огромен район ", споделиха от отдела за връзка. 

Центъра за нуклеарни проучвания и технологии ще включва съвременни технологии, които могат доста да подобрят стандарта на живот на боливийското население и ще послужат като мотор за развиването на науката и високите технологии в района на Латинска Америка. 

Проектът предлага високотехнологични решения за огромно многообразие от браншове на стопанската система. Сред приложенията са: производство на радиофармацевтици за лекуване на рак и сърдечно-съдови заболявания; преправка на селскостопански артикули, с цел да се подсигурява тяхната сигурност на храните, дезинфекция на разнообразни медицински артикули (включително персонални защитни средства); увеличение на периода на валидност на питателните артикули и размера на селскостопанските продукти; развъждане на високодобивни зърнени породи; проучвания в региона на екологията и рационалното потребление на естествените ресурси; проучване на свойствата на разнообразни материали; образование на експерти от нуклеарната промишленост. 

Русия и Боливия на 6 март 2016 година подписаха междуправителствено съглашение за съдействие в потреблението на атомната сила за мирни цели и построяването на нуклеарен проучвателен и софтуерен център на площадката в град Ел Алто на височина 4,1 хиляди метра над морско ниво, напомня организацията. 

Договорът планува построяването на Центъра на четири етапи. В момента обектите от първия и втория стадий са в дейна фаза на създаване: предклиничният циклотронно-радиофармакологичен комплекс, Многофункционалният център за облъчване. Планира се въвеждането им в употреба през 2021 година. Успоредно с това се работи и за възстановяване на територията на Центъра за нуклеарни проучвания и технологии. Третият и четвъртият стадий на строителство включват построяването и оборудването на научно-лабораторни здания, както и построяването на реакторно-инженерния комплекс. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР