Романът Времеубежище на Георги Господинов спечели Международната литературна награда Букър.

...
Романът Времеубежище на Георги Господинов спечели Международната литературна награда Букър.
Коментари Харесай

Времеубежище на Георги Господинов спечели престижната награда Букър

Романът " Времеубежище " на Георги Господинов завоюва Международната литературна премия " Букър ". Авторът си поделя оценката дружно с Анджела Родел, която преведе книгата на британски. Церемонията се организира в Лондон, а ръководител на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

" Това е задълбочена работа, която изследва доста настоящ въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов съумява отлично да се оправи както с самостоятелните, по този начин и с груповите ориси, и точно този комплициран баланс сред интимното и универсалното ни убеди и докосна ", сподели Слимани.

Господинов се пребори за оценката със " Скала " (Boulder) на каталунската писателка Ева Балтасар; " Евангелието съгласно Новия свят " (The Gospel According to the New World) на Мариз Конде от Гваделупа - на 89 години най-възрастната номинирана за  " Букър " ; " Кит " (Whale) на корееца Чон Мьон-Кван; Standing Heavy на Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и " Мъртвороден " (Still Born) на мексиканката Гуаделупе Нетел.

Георги Господинов благодари на уредниците, на преводача Анджела Родел, на своите читатели и на издателство " Жанет-45 ", които издават книгата. Той назова " Времеубежище " по едно и също време " политическа и човешка книга ". Господинов поздрави и останалите номинирани, като сподели, че всички книги са невероятни и би трябвало да се прочетат.

Отличието му беше връчено в навечерието на 24 май и Господинов употребява случая, с цел да честити празника на всички българи. " Честит празник, честито знамение на езика ", сподели той.

„ Този разказ е персонален и политически по едно и също време. Когато растях, вземах от библиотеката единствено романи, написани в първо лице. По-късно осъзнах, че го върша, тъй като не желаех героят да умира най-после. Щом разказвате истории, вие към момента сте живи. Историите ни основават живот, това е чудото на литературата “, сподели създателят на „ Времеубежище “.

„ Продължавайте да разказвате своите истории “, приключи писателят късото си слово с послание към сътрудниците си по перо. Споменавайки настъпващия български празник 24 май, към този момент на роден език, Господинов се обърна към аудиторията в България и българската общественост по света: „ Честит празник! Честито знамение на езика! “.

" Наградената творба би трябвало освен да приказва на нашето време, само че и да издържи тестването на времето и да стане част от пантеона на огромната литература ", пишат уредниците.  " Букър "  е най-важното събитие в (не само) англоезичния литературен и издателски свят. Връчва се от 1969 година за литература, писана на британски език, а измежду нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005-а стартира да се връчва и интернационалният " Букър " за книги в превод. Първият притежател е албанският публицист Исмаил Кадаре.

Манол Пейков от " Жанет 45 ", издател на творчеството на Господинов, разгласява щастлив пост във " Facebook ":

Наградата е в размер на 50 000 английски лири и се разделя сред създателя и преводача на книгата - победител. Досега оценката са печелили създатели като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Господинов е първият български създател, който е номиниран и печели интернационален " Букър ". " Времеубежище " е третият му разказ след " Естествен разказ " и " Физика на тъгата ". " Ню Йоркър " и " Гардиън " го оповестиха за една от книгите на 2022 година, а " Таймс " съпостави българския създател с Джордж Оруел. Романът донесе на Господинов и първата премия " Премио Стрега Еуропео ", получена от публицист от Източна Европа. След като влезе в късия лист за " Букър ", " Времеубежище " оглави и класацията на най-слушаните аудиокниги в България.

Заедно с Георги Господинов за премията се бориха още Мариз Конде за " Евангелието съгласно Новия завет " ; Чун Мйънг Гуан за Whale ( " Кит " ); Гауз за Standing Heavy, Гуадалупе Нетел за Still Born ( " Мъртвороден " ) и Ева Балтазар за Boulder ( " Скала " ).

Наградата " Букър " е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година за разказ, написан на британски език. От 2005 година се дава и Международна премия " Букър ", за която могат да се състезават създатели от целия свят с романи, преведени на британски.

Актьорът Юлиян Вергов разгласява видео в инстаграм профила си, на което той и други известни наши артисти гледат формалната гала по връчването на интернационалното отличие " Букър ". На видеото се вижда по какъв начин Захари Бахаров, Мартина Вачкова, Владо Пенев, Диана Алексиева, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Владимир Зомбори, Юлиян Вергов, Иван Бърнев и Теодора Духовникова крещят от наслада, когато носителката на " Гонкур " Лейла Слимани афишира, че премията печели Георги Господинов с романа си " Времеубежище ". 

Източници: " Дневник ", " Сега "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР