Романът Времеубежище на Георги Господинов беше номиниран за най-престижната международна

...
Романът Времеубежище на Георги Господинов беше номиниран за най-престижната международна
Коментари Харесай

Георги Господинов беше номиниран за международната награда Букър

Романът " Времеубежище " на Георги Господинов беше номиниран за най-престижната интернационална премия, давана за съответна творба - премията " Букър " . Това излиза наяве от на уеб страницата на премията, оповестено във вторник.

Господинов е първият български публицист, номиниран за " Букър ". Книгата му " Времеубежище ", която е преведена на британски език от Анджела Родел , влиза в дългия лист с номинации, който включва 13 произведения от целия свят.

Международното отличие в размер от 50 000 паунда се връчва всяка година за разказ или роман, преведен на британски и публикуван във Англия или Ирландия. Наградата се поделя сред създателя и преводача.

" Благодаря на всички, които ми имаха вяра и бяха леговище през цялото това време. И на останалите също ", написа след оповестяването на новината Господинов в профила си във Facebook.

Тазгодишният дълъг лист с номинирани " празнува многообразието на литературното творчество в днешно време ", сподели от своя страна председателката на журито - писателката Лейла Слимани .

Освен Господинов в листата попадат произведения на писателите Дзоу Дзинджъ от Китай, Аманда Свенсон от Швеция, Гуадалупе Нетел от Мексико, Перемал Муруган от Индия, Клеменс Майер от Германия, Лоран Мовиние от Франция, Андрей Курков от Украйна, Вигдис Хьорт от Норвегия, Гауз от Кот д`Ивоар, Марис Конде от Гваделупа и Чеон Мьеонг-куан от Южна Корея.

Предстои на 18 април журито да заяви и късия лист с номинирани общо 6 произведения, а спечелилият ще бъде разгласен на публична гала в Лондон на 23 май.

Наградата " Букър " е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 стартира да се връчва и интернационалният " Букър " единствено за книги в превод.

Номинацията за интернационален " Букър " е следващото самопризнание за Георги Господинов и романа " Времеубежище ". " Ню Йоркър ", " Гардиън " и " Файненшъл Таймс " го оповестиха за една от книгите на 2022 година За " Времеубежище " Господинов " Премио Стрега Еуропео " и по този начин стана първият публицист от Източна Европа с това отличие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР