Ролята на COVID-19 кризата, която изглеждаше затихваща, придоби нови очертания

...
Ролята на COVID-19 кризата, която изглеждаше затихваща, придоби нови очертания
Коментари Харесай

И мощната Toyota пострада от кризата за чипове при колите

Ролята на COVID-19 рецесията, която изглеждаше затихваща, закупи нови контури в автомобилната промишленост. Производството на коли влезе в обаян кръг. От видимо нищожен проблем дефицитът на микрочипове се трансформира в безусловно злополучие за автомобилните фабрики и стана бизнес вест номер 1 в международните медии.

В началото обяснението бе, че спадът в търсенето на коли по време на пандемията е довело до пренасочване на доставките на чипове към браншове, в които краткосрочната реализация е обезпечена.

Когато пазарът на коли се възвърне през първите месеци на 2021 година, мощните ограничавания в предлагането на чипове и инерцията на фабриките доведоха до удължение на времето за доставката им сред шест и девет месеца. Днес проблемите са по-дълбоки от всеки път. Този път като провинен за рецесията специалисти сочат самите фабрики за произвеждане и монтаж на чипове, а не, както преди - автомобилните заводи по света.

Увеличението на броя на инфектираните с COVID-19 в Азия докара до дефицит на работна ръка, което повлия върху производството на фабриките за чипове в Малайзия и Тайланд. През последните три седмици рецесията доближи нови висоти. Задълбочаването й слага изцяло друг акцент върху индустриалните загуби.

В Съединени американски щати продажбите на леки коли през август са спаднали със 17,3% макар мощното търсене. Подобна е обстановката и във Англия, където продажбите са се сринали с 16,8% през същия месец на 2021 година

Началото на септември бележи най-голяма загуба на продукция за цялата промишленост, регистрира GlobalData. Според организацията приблизително от 80 000 единици загуби на седмица през юни и юли сега те са почти 250 000.

Стойността на загубите се прави оценка на 112 милиарда $ - съвсем двойно, колкото е брутният вътрешен артикул на България.

До август Toyota се справяше доста по-добре с рецесията за чипове от останалите автомобилни производители. Това се дължеше на презапасяването с полупроводници поради земетресението във Фукушима през 2011 година



Както се вижда от диаграмата, през последните седмици рецесията се е отразила фрапантно и на японската марка. Единствено Ford и GM търпят по-големи загуби от Toyota.

Изпълнителният шеф на Daimler Ола Калениус разгласи по време на автомобилното ревю тази година в Мюнхен опасението си, че рецесията с чиповете ще продължи и през 2023 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР