Ролята на читалищата в България е да съхраняват националното и

...
Ролята на читалищата в България е да съхраняват националното и
Коментари Харесай

Доц. д-р инж. Медиха Хамза: Финансирането на читалищата е недостатъчно

Ролята на читалищата в България е да съхраняват националното и културно завещание и родова памет. Тяхно е призванието да работят за културното и духовно благоденствие на локалната общественост, да бъдат медиатор в гражданското общество, с което да способстват за неговото създаване и развиване. 
Друга тяхна роля е да притеглят публично ангажирани хора от всяка възраст, като им основават удобна среда за културни, креативен и просветителни изяви. Това съобщи за ДНЕС+ претендентът за депутат на СДС-Варна в обединението ГЕРБ-СДС доцент доктор инж. Медиха Хамза.  По думите и, основните проблеми, за които читалищните чиновници споделят, е финансирането, което е незадоволително за покриване на всички разноски и ремонтни действия по базите, атрибут, костюми и други. Не доближават средства и за развиването на настоящите действия. Финансирането се реализира на правилото " дотация, на база субсидирана бройка ". Субсидирането на читалищата е нужно да бъде и на база осъществени действия. Относно плановото финансиране,  доц. Хамза разясни, че читалищата към момента нямат необятен достъп до планове и стратегии, а и не на всички места имат кадрова подготвеност да пишат и работят по планове.  През 2014 -2015г. доцент доктор инж. Медиха Хамза е ръководител на ПК “Социални действия и жилищна политика “ към Общински съвет-Варна. Тя внася предложение за построяването на открити подиуми към читалищата във всеки регион на Варна. Според предлагането сцените следва да са пригодени и за хора с увреждания, с цел да могат да вземат участие гладко в изяви. „ За Варна това е още по-наложително, заради две аргументи - Варна е извънредно богата на  професионални културни институти и на културни събития, които обаче, не постоянно стигат до варненци отвън централната част на града.
По думите на доцент Хамза, читалищата имат потребност да притеглят хора към активността си.  
Модерната библиотека би трябвало да е функционална и адаптивна. За да бъде търсена една библиотека, би трябвало екипът ѝ да е осведомен с новостите в професионалната сфера, да се ползват нововъведения и атрактивност в библиотечното обслужване. В актуалното общество, библиотеките към този момент имат ролята и на осведомителни центрове. " Читалищата са дом и на българския фолклор, на първото присъединяване на сцена на всяко дете, и би трябвало да бъдат приоритет за страната, а читалищната активност във Варна е богата по наличие.  Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР