Рокади на върха в Агенция „Пътна Инфраструктура. В сряда срещу

...
Рокади на върха в Агенция „Пътна Инфраструктура. В сряда срещу
Коментари Харесай

Бившият шеф на АПИ: Всъщност строим най-евтините магистрали

Рокади на върха в Агенция „ Пътна Инфраструктура ". В сряда против четвъртък досегашното управление на АПИ беше освободено. Мотивът - „ заплащане на задатъци за строително-монтажни работи за обекти, които нямат планова подготвеност и позволение за градеж към 26 май тази година ".

„ Беше ни връчена заповед, като в нея претекстовете бяха по преценка на министъра на районното развиване. Това е напълно обикновено, в закона има такава опция. Изненада ме формалното известие на министерството, с което бяха посочени други претекстове ", изясни един от освободените - Георги Терзийски, досегашният ръководител на Управителния съвет на АПИ. По думите му това може да се дължи на обстоятелството, че министър Комитова е била подведена от свои специалисти. „ Това нямаше да се случи, в случай че ни беше извикала персонално, в обикновено време, с цел да ни връчи заповедите и да обсъдим претекстовете ", добави Терзийски.

„ Ако тя не е подведена, а с нейно единодушие тези претекстове са съединени, тъй като това е една сглобка, която чувствам по какъв начин напоследък постоянно се прави. От истини и полуистини се сглобява едно подстрекателство ", добави някогашният ръководител на УС на АПИ и обясни кое е истина и кое не от претекстовете за премахване по отношение на плащаните задатъци. Истина било, че са плащани задатъци по някои контракти. За строително-монтажни действия обаче - полуистина.

По думите на Терзийски точно предплатените заплащания били изискването, с цел да стартира един план да се осъществя преди всичко.

" Проектната подготвеност и разрешението за градеж не са условия за заплащане на задатъка. Те са разследване от заплащането на задатъка. Подготовката за строителството е доста по-тежък развой, в сравнение с самото строителство ", съобщи уволненият началник на Пътната организация.

Терзийски разяснява и проблема към държавното сдружение " Автомагистрали " и подозренията на членове на Комисията по проверка в някогашния парламент на непрозрачно консумиране на 5 милиарда лв..

" Как са разходвани непрозрачно тези пари? Кой го споделя? Аз няма по какъв начин да настоявам това, защото съм сигурен, че това не е по този начин. Това е още едно подстрекателство, който никой в комисията не обясни. 5 милиарда са средства обезпечени от държавното управление, с цел да се подсигурява необратимостта на построяването на огромните инфраструктурни планове, а не са по сметките на " Автомагистрали ", безапелационен бе Терзийски.

Също като " подстрекателство " дефинира Терзийски това, че в България се строят най-скъпите автомагистрали в Европа. " В България строим най-евтините автомагистрали в Европа. Има проучване на Камарата на строителите, което го демонстрира. Нека специалистите да приказват. "

Единствената автомагистрала, влизаща в класацията на най-скъпите в Европа била Автомагистрала " Люлин " със междинна цена 9 млн. евро на километър. Тя обаче била проектирана и строена при предни ръководства - през 2005-2008 и " при напълно други равнища на цената на труда и материалите. " След това се постановяваше да ремонтираме тази най-скъпа българска автомагистрала, добави Терзийски.Източник: nova.bgагенция пътища АПИ Георги Терзийски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР