Роднините на 67-годишна онкологично болна, заразена с коронавирус, твърдят, че

...
Роднините на 67-годишна онкологично болна, заразена с коронавирус, твърдят, че
Коментари Харесай

Близки на онкоболна жена с COVID-19 твърдят, че й е отказана спешна помощ във Варна

Роднините на 67-годишна онкологично болна, инфектирана с ковид, настояват, че дамата е получила 5 отхвърли от достъп до Спешна здравна помощ. По думите на околните на Стефка Владева, с цел да спасят живота й, се е наложило сами да стигнат до болница във Варна. На 18 октомври малко след 19.00 ч, след консултация с лекуващия доктор, фамилията на дамата звъни на незабавния номер 112.

„ Не се хранеше, дишаше доста мъчно и не можеше да върви ”, описа Стелияна Стефанова, внучка на 67-годишната жена.

Обаждането е пренасочено към Спешна помощ – Варна.

„ С ужасяващ звук ми беше обяснено по какъв начин всичко това е обикновено и че би трябвало да лежи ”, сподели Илияна Костадинова, щерка на болната жена.

Следва и второ позвъняване, в което Илияна споделя, че положението на майка й се утежнява. Докато пътува към дома на баба си Стелияна също позвънява на 112, откъдето я свързват със Спешна помощ – Варна.

„ Обясних още веднъж случая, само че отново ми споделиха, че това е обикновено ”, споделя дамата.

Когато идва на адреса, Стелияна се обажда за следващ път на незабавния телефон.

„ Диспечерката сподели да изчакам, след което даже не ме свърза с парамедика, а ми съобщи, че те нямат носачи и няма по какъв начин да ни оказват помощ ”, описа дамата.

Следва и следващо пето позвъняване на 112, без резултат. Близките на Стефка съумяват сами да я качат на персоналния си автомобил и да я закарат до болница „ Света Марина ” във Варна.

„ Беше призната с двустраннабронхопневмония в тежко сериозно положение ”, изясни Стелияна.

От лечебното заведение отхвърлиха да ни дадат информация в какво положение е призната пациентката, защото такава могат да получат единствено околните на болния. Екипът ни потърси шефът на Центъра за незабавна здравна помощ в град Варна.

„ Информацията по случая получих от вас ”, сподели доктор Мая Рашева.

След нашия сигнал е назначена вътрешна инспекция по случая.

„ Прослушани са телефонните диалози. Установихме, че има позволени пропуски от медицинските лица. Трябвало е да бъдат заложени повече въпроси, да се получи информация за моментното положение на пациентката ”, изясни Рашева.

След привършване на инспекцията, в случай че се открият нарушавания, чиновниците ще бъдат глобени.

„ Това са хора, които са с положително професионално досие. Те си осъзнаха грешката и евентуално наказването няма да бъде уволняване ”, разясни шефът.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха за NOVA, че в регистъра за незабавни повиквания на номер 112 има шест позвънявания за този случай. Направена е връзка за консултация с представител на Центъра за незабавна здравна помощ в град Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР