Мирна среща на върха за Украйна ще се проведе на

...
Мирна среща на върха за Украйна ще се проведе на
Коментари Харесай

Зеленски потвърди за мирната конференция в Швейцария

Мирна среща на върха за Украйна ще се организира на 15-16 юни в швейцарския град Бюргенщок, покрай Люцерн, като тя има за цел да бъде платформа, която ще сложи началото на бъдещия кротичък развой, заяви формалният уебсайт на президента на Украйна.

" Организирането на срещата е резултат от координираните старания на украинската и швейцарската страна. На нея ще участват държавни водачи и държавни ръководители от всички континенти. Рамката за работата на това събитие беше създадена и съгласувана по време на поредност от интернационалните срещи на съветници по националната сигурност, инициирани от канцеларията на президента за създаване на украинска мирна формула ", се споделя в изказването.

" Срещата на върха ще бъде платформа за разговор по отношение на методите за реализиране на повсеместен, обективен и дълготраен мир за Украйна в сходство с Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Всички поканени да вземат участие в събитието демонстрираха почитание към тези правила. Срещата на върха е отдадена на създаването на рамка за реализиране на тази цел, с цел да се подтиква бъдещият кротичък развой.

През миналата година дипломатическите старания на Киев бяха ориентирани към използването на " мирната формула на Зеленски ". Украинският президент нееднократно е повтарял, че единствено осъществяването на всичките 10 точки от него може да донесе обективен мир на страната му, а Киев изрично отхвърля да разисква други мирни проекти.

" Формулата на мира " на Зеленски включва:

Радиационна и нуклеарна сигурност

Продоволствена сигурност

Енергийна сигурност

Освобождаване на всички пандизчии и депортирани (включително украински деца)

Прилагане на Устава на Организация на обединените нации и възобновяване на териториалната целокупност и международния ред

Изтегляне на съветските войски и преустановяване на военните дейности

Връщане на справедливостта

Противодействие на екоцида

Избягване на ескалация

Установяване на края на войната
Руската страна не взе участие в срещата. На 13 март формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия ще откаже присъединяване в швейцарската среща на върха, даже и представители на Москва да бъдат поканени там.

" Русия не беше поканена на този стадий. Швейцария постоянно е демонстрирала готовността си да насочи покана към Русия за тази среща на върха. Русия обаче неведнъж и обществено е заявявала, че не е заинтригувана да взе участие в тази първа среща на върха. Срещата на върха в Швейцария има за цел да стартира мирния развой. Швейцария е уверена, че Русия би трябвало да взе участие в този развой. Мирен развой без Русия е невъобразим ", се споделя в изказване на швейцарското външно министерство.

Москва счита, че защото Швейцария одобри глобите на Европейския съюз против Русия поради нейното навлизане в Украйна, тя не е надеждна като безпристрастен медиатор.

Президентът Владимир Путин неведнъж е заявявал, че е подготвен да приказва за мир в Украйна, само че при изискванията на Русия. Американски чиновници споделиха, че считат, че той изчаква президентските избори в Съединени американски щати през 2024 година, преди да направи някаква сериозна стъпка към мир.

Всяка международна мирна среща на върха за Украйна, която изключва Русия, е просто " неуместна " и ще се провали, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков в изявление през април.

По-рано предишният месец, външният министър Сергей Лавров съобщи, че Китай е предложил най-разумния кротичък проект до момента за разрешаване на спора в Украйна, сподели в четвъртък съветският външен министър Сергей Лавров
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР