Роднини и колеги оплакаха в петък петимата души, които са

...
Роднини и колеги оплакаха в петък петимата души, които са
Коментари Харесай

Роднини скърбят за загиналите при инцидента с подводницата „Титан“

Роднини и сътрудници оплакаха в петък петимата души, които са починали, когато подводницата им се е взриви ла в Северния Атлантик по време на надълбоко гмуркане до останките на Титаник , предизвиквайки въпроси по отношение на разпоредбите за сигурност при сходни завършения в океанските дълбини, предава „ Агенция Ройтерс “.

Отломки от подводницата „ Титан “ , която беше в неопределеност от неделя, бяха открити в четвъртък от роботизирано транспортно средство за гмуркане, изпратено от канадски транспортен съд като част от интернационалните избавителни старания.

Останките от подводницата, която загуби контакт с надводен транспортен съд към 1 час и 45 минути след 2-часово втурване, бяха открити на морското дъно на към 1600 фута (488 метра) от носа на останките на Титаник, към 2-1/2 благи (4 км) под повърхността, сподели контраадмиралът от бреговата защита на Съединени американски щати Джон Маугер.

Той съобщи пред кореспонденти в четвъртък, че отломките подхождат на „ пагубна имплозия на транспортното средство .

Петимата починали включват Стоктън Ръш, американски създател и основен изпълнителен шеф на OceanGate Expeditions, който управляваше подводницата и таксуваше по 250 000 $ на човек, с цел да направи пътуването до Титаник. Той е управлявал кораба.

Другите бяха английският милиардер и откривател Хамиш Хардинг, на 58 години; Роденият в Пакистан предприемач Шахзада Дауд, на 48, и неговият 19-годишен наследник Сюлеман, и двамата английски граждани; и 77-годишния френски океанограф и Пол-Анри Наржоле. OceanGate съобщи:

„ Тези мъже бяха същински откриватели, които споделяха друг дух на премеждие и дълбока пристрастеност към проучването и отбраната на международните океани . “

В изказване, издадено от British Asian Trust от името на семейство Дауд, се споделя: „ Скърбим за трагичната загуба на Шахзада и неговия обичан наследник Сулеман, които бяха подхванали пътешестване, с цел да посетят останките от именития Титаник. “

Университетът Стратклайд в Шотландия, където Сюлеман Дауд е учил, също излезе със съболезнователно изказване.

Британският откривател на Титаник Дик Бартън отдаде респект на работата на своя другар Нарджолет, само че означи проблеми, повдигнати с дизайна и поддръжката на кораба. Той разяснява:

„ Всеки е умен след събитието, само че както сме чували и преди, за жалост тук имаше доста червени флагове . “

Въпроси по отношение на сигурността на „ Титан “ бяха повдигнати през 2018 година по време на симпозиум на специалисти от промишлеността за подводни машини и в правосъдно дело от някогашния началник на морските интервенции на OceanGate, което беше уредено по-късно същата година. Световното медийно отразяване на издирването засенчи последствията от доста по-голяма злополука от разбиването на транспортен съд с мигранти край Гърция предходната седмица, което умъртви стотици хора.

Международни старания

Екипи от Съединени американски щати, Канада, Франция и Англия бяха прекарали дни в сканиране на голям сектор от намерено море за Титан.

Морско приложение сподели, че френският проучвателен транспортен съд Atalante, който се е състезавал към региона по искане на Военноморски сили на Съединени американски щати, към момента е наоколо в петък. Той доближи региона на търсене едвам в четвъртък със своя дълбоководен робот

Могър от бреговата защита на Съединени американски щати призна, че е прекомерно рано да се каже по кое време Титан е срещнал ориста си. Той сподели, че сонарните буйове, употребявани във водата повече от три дни, не са разкрили имплозия.

Положението на отломките релативно покрай останките допуска, че това се е случило към края на спускането в неделя. Военноморските сили на Съединени американски щати издадоха, че анализът на акустичните данни е разкрил „ особеност, съответстваща на имплозия или детонация покрай местоположението на подводницата , когато връзката с Титан е била изгубена.

Високопоставен чиновник на военноморските сили сподели в изказване, представено първо от Wall Street Journal, че неговата информация, „ въпреки и да не е дефинитивна “, е била споделена с командирите на задачата за търсене. Журналът, който цитира неназовани чиновници на защитата на Съединени американски щати, акцентира, че звукът е бил уловен от система, употребена за разкриване на противников подводници.

Режисьорът Джеймс Камерън, който режисира наградения с Оскар през 1997 година филм „ Титаник “, който способства доста за съживяването на световния интерес към английския океански транспортен съд, потопен през 1912 година, сподели, че е научил за акустичните находки в границите на един ден и е знаел какво значи това. Камерън, който се осмели да стигне до останките с подводница, съобщи:

„ Изпратих имейли до всички, които познавам, и споделих, че сме изгубили другари. Подводницата се е взривила . “

Той показа, че е изпратил тези имейли в понеделник.

„ Може да има апели за повече контролиране, по-добро схващане на това по какъв начин тези типове транспортни средства са проектирани, построени и сертифицирани за потребление в тези дълбоководни среди “ , счита Стефан Уилямс , професор по морска роботика в университета в Сидни.

Ученият и публицист Майкъл Гилен , който оцеля в експедиция през 2000 година и остана заклещен в перката на останките, попита:

„ Трябва да спрем, да спрем и да зададем този въпрос, за какво желаете да отидете до Титаник и по какъв начин да стигнете безвредно до там? “

Титаник потъна, откакто се удари в айсберг при първото си пътешестване, убивайки повече от 1500 души на борда. Намира се на към 900 благи (1450 км) източно от Кейп Код, Масачузетс, и на 400 благи (640 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР