Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посещения в

...
Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посещения в
Коментари Харесай

Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посещения

Родната къща на Салвадор Дали отвори порти за визити в град Фигерас, в Каталуния, научи Sofia24.bg.  Общинските управляващи в испанския град получиха, а по-късно и обновиха триетажната постройка, оповестиха международните медии. Снимки от събитието бяха публикувани в " X " - платформата за шерване, известена преди като " Twitter ". Фигерас е град, ситуиран в североизточната част на Испания. С население от 35 000 души той е най-големият от градовете по границата с Франция, разполагащ с развита информационна инфраструктура.

Салвадор Дали е роден тук на 11 май 1904 година, като живее в къщата до 8-годишна възраст. Холограма на бащата на Дали, който работи в кабинета си посреща посетителите. В спалнята пък има фотография на огромния брат на художника, починал няколко месеца преди той да се роди. В родната къща на Дали обаче не се съхраняват творбите на художника. Те са изложени в открития от Дали през 1974 година Театър-музей " Дали " вродния му град. Според статистиците, тази забележителност е четвъртата по посещаемост в Испания след музея Прадо в Мадрид, Музея на Пикасо и футболния стадион " Ноу Камп " в Барселона.

Необичайната постройка е кръгла като кула, а на покрива й има големи яйца. Тук туристите могат да видят многочислени рисунки на създателя. Първата си галерия като дете Дали е направил в една постройка, която в този момент се намира в средата на музея. Музеят е дом освен за произведения на Салвадор Дали, а също на актьори като Ел Греко и Марсел Дюшам. В приземния етаж се намира и криптата, в която е заровен и самия Салвадор Дали.

 

Известната статуя на художника - " Слон с крайници на комар ", е изложена в градината на замъка " Пубол " във Фигерас. Салвадор Дали го купува за брачната половинка си Гала през 1968 година. " Пубол " датира от XIV век, като след това е напълно реставриран. Гала живее в него до гибелта си, а през днешния ден е музей.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР