Родителите се чувстват безсилни да защитят децата си от вредните

...
Коментари Харесай

Родителите са безсилни пред хватката на социални медии над децата


Родителите се усещат безсилни да защитят децата си от нездравословните въздействия на обществените медии (снимка: CC0 Public Domain)

Няма по какъв начин без държавни регулации да бъдат накарани компаниите за обществени медии да постановат възрастови ограничавания, с цел да оказват помощ на децата по света да се оправят с въздействието им върху психологичното им здраве. Радикалния мироглед изрази известната актриса Кейт Уинслет в телевизионно предаване преди няколко дни, с което тя още веднъж сгорещи полемиката за нездравословното въздействие на обществените мрежи над децата.

Говорейки пред медиите, актрисата уточни нещо, което мнозина усещат и знаят, само че не могат да преборят: родителите се усещат „ изцяло безсилни “ да оказват помощ на децата си да се оправят със обществените медии и заплахите в тях. Становището на Уинслед отразява виждане, което от ден на ден хора споделят: фирмите-оператори на обществени медии няма непринудено да лимитират нездравословното си въздействие над подрастващите, това може да стане единствено посредством външно обвързване.

Мнозина родители виждат проблемите в държанието на децата си при интензивно потребление на обществени мрежи. Най-честото проявяване е раздразнителността и нервността. Нерядко се следи срив на самочувствието и самоуважението. Това, съгласно психолози, се дължи на „ предстоящите отзиви и оценки на връстниците “. По същата причина и самотата нахлува в живота на доста от младежите. Зачестяват депресиите. Самоизолацията постоянно върви по петите на гореизброените феномени.

Успоредно с психическите резултати има и неврологични разстройства. Претоварването на сетивата въздейства зле на нервната система. Нерядко това води и до когнитивни разстройства. Родителите следят заплеснатост, некадърност за централизация, слаба памет и други

Проблемът с децата и обществените медии в действителност е тематика на нов филм с присъединяване на Уинслет. Именно той стана мотив болната тематика още веднъж да бъде поставена на масата.
още по темата
В пълнометражната драма Уинслет играе дружно с щерка си от действителния живот Миа Трипълтън. Звездата от „ Титаник “ в този момент влиза в ролята на майка на тийнейджърка, чието психологично здраве стартира да страда, защото момичето бива все по-погълнато от обществените медии. 17-годишната Фрея от кино лентата става по-затворена, все по-некомуникативна, изостава в учебно заведение, самоизолирана. Връзката й със обществените медии става все по-разрушителна.

Филмът е умислен с желанието да предизвика полемика за това по какъв начин родителите могат да оказват помощ, „ когато могат ясно виждат, че има проблем “. Причината е потребността от осъзнаване, че става дума за освен това от това децата да са захласнати от телефоните си.

Родителите имат нужда да видят оттатък физическото устройство – „ какво в действителност се случва посредством този телефон, по какъв начин то въздейства върху детското самочувствие, по какъв начин въздейства върху питателните привички, психическото им положение и даже появяването на мисли за неща като самонараняване “, сподели Уинслет. Законотворците би трябвало да работят, с цел да защитят децата, счита актрисата.

“Децата нямат когнитивните качества да премислят и оценят рисковите обстановки. Те не могат да преценяват за какво обещано събитие може да е нездравословно, ” коментира доктор кейт Ешелеман, детски психолог. “Затова нерядко децата слагат себе си в риск. ”

Родителите би трябвало да са извънредно бдителни, в случай че въпреки всичко решат да разрешат на децата си да употребяват обществени медии. На първо място майките и бащите следва да приказват с децата си за упованията и действителностите, предизвестява доктор Ешелман.

Възрастта не е главен фактор, когато става дума за допускането на децата в обществените мрежи, предизвестява още психоложката. Дори детето да е задоволително огромно на години, то може да не е душевен готово за преживявянията, които го чакат. Всеки родител имате добра визия за равнището на зрялост на рожбата си и и по какъв начин подрастващият взаимодейства с други хора като да вземем за пример треньори и другари.

За тези, които не са сигурни, доктор Ешлеман предлага да създадат тестов интервал за децата си в обществените медии.

Най-вече е значимо родителите да са наясно какво наличие употребяват децата в обществените мрежи. Те би трябвало да са наясно за какво детето се интересува от даден профил в избрана платформа, какво „ следи “, защо употребява получената информация.  „ Ако чуете за известна наклонност в TikTok или за новинарска история, говорете с децата си какво мислят и какво са видели “, споделя доктор Ешлеман.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР