Родителите са принудени до носят хартиена бележка с код в

...
Родителите са принудени до носят хартиена бележка с код в
Коментари Харесай

Родители стават „куриери“ на електронните бележки за учениците

Родителите са принудени до носят хартиена записка с код в учебното заведение, с цел да може класният началник да извини отсъствията.

От 1 октомври позволените от учениците отсъствия по здравословни аргументи ще се извиняват единствено с електронна здравна записка. Целта е улеснение на процеса на извиняване на отсъствия. Но за кого?

Според учителите, електронните бележки ще улеснят класните ръководители, респективно учебните заведения, защото по този начин се съчетават електронните системи.

" От лекаря до учебното заведение бележката ще пътува електронно и автоматизирано ", изясни министърът на електронното ръководство Александър Йоловски. Той акцентира, че актуалната промяна ще бъде от изгода както за лекарите и учителите, по този начин и за учениците и техните родители.

Оказва се обаче, че това не е тъкмо по този начин.

Първо, електронна записка може да бъде издадена, в случай че лекарят има интернет сега и не се сблъсква с механически проблем. Ако по някаква причина достъпът до интернет в кабинета е пресечен или има проблем от сходно естество, бележката би трябвало да бъде издадена на по-късна дата.

След като прегледа болния възпитаник, лекарят издава електронната записка, която влиза в електронната система и по думите на министъра на електронното ръководство, тя ще " пътува " автоматизирано до учебното заведение. Тук идва идната пречка. Самата записка " пътува ", само че лекарят дава хартиена записка с код. Тази хартиена записка би трябвало да бъде предоставена на класния началник от родителя или в краен случай от ученика. Класният началник употребява този код, с цел да реализира достъп до електронната записка, с цел да извини отсъствията на ученика. Това опонира на информацията, предоставяна от учебните заведения по отношение на естеството на бележките:

Автоматично ли се извиняват отсъствията, когато лекарят подаде е-бележката към системата на МОН?

" В момента на издаване на електронната здравна записка данните от нея постъпват в Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение, от където автоматизирано се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния възпитаник. Електронните медицински бележки стават и незабавно забележими за родителя в електронния дневник. Класният началник, шефът на учебното заведение и родителят не е належащо да вършат никакви спомагателни дейности. Всички употребявани електронни дневници в системата на учебното обучение разрешават автоматизирано извиняване на отразените към този момент отсъствия, както и уважаване на отсъствията сега на нанасянето им в дневника при налична към този момент в дневника здравна записка. "

Как е-бележката стига от лекарския кабинет до учебно заведение?

" След попълване на амбулаторния лист за осъществен обзор лекарят основава посредством потребления от него програмен продукт е-бележката (в НЗИС). С оглед попречване на вероятни неточности е обещано право на лекаря в границите на 2 часа след вписване на бележката да я анулира. Едва след този интервал въведените данни: (НРН) на прегледа, информация за детето, интервал на неявяване и други се дават автоматизирано към системата на МОН, откъдето стигат и до електронния дневник. Всички процеси са автоматизирани и не изискват интервенция на който и да било. "

" Улеснението " от електронните бележки принуждава родителите да посетят учебното заведение, с цел да може отсъствията на децата им да бъдат извинени. И в този подтекст, къде е улеснението от тази " новаторска " електронна система? Улеснява ли някого въобще? Или е следващият метод за реализиране на поръчка за създаване на видимо работеща система и асимилиране на пари?
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР