Родителите на над 85 хил. ученици, записани в първи и

...
Родителите на над 85 хил. ученици, записани в първи и
Коментари Харесай

Добра новина за родителите на ученици. Какво ще получат?

Родителите на над 85 хиляди възпитаници, записани в първи и осми клас или продължаващи образованието си във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за възпитаници до края на август, заяви пресцентърът на Министерството на труда и обществената политика. Родителите могат да подават заявки за еднократна помощ до 15 октомври.

Досега еднократна помощ за възпитаници се отпускаше единствено за възпитаници, записани в първи и осми клас. От тази година право на това подкрепяне имат и към този момент записаните възпитаници във втори, трети и четвърти клас, без значение дали учебното заведение, в което се образоват, е държавно, общинско или частно. Тази помощ се дава без значение от размера на приходите на родителите или настойниците.
-->
Втората част се изплаща след започване на втория период, в случай че детето продължава да учи. Размерът на еднократната помощ за идната образователна година е 300 лева и беше избран със Закона за държавния бюджет, който е в действие от 1 август 2023 година

Плащанията на помощите, за които родителите са подали заявление до края на месец юли, към този момент са почнали дружно с изплащанията на другите типове помощи за август, осведоми ведомството.

За учениците, които не престават образованието си във втори, трети и четвърти клас, не се изисква уверение от учебното заведение, че са записани в съответния клас.

За учениците от първи и осми клас остава условието за показване на уверение от учебното заведение, че са записани да се образоват в него, с цел да получат помощите преди началото на образователната година. Като причина министерството показва, че в тези класове има авансово записване, защото са начало на нови стадии в учебното обучение. Ако не бъде показано уверение от учебното заведение, сумата за първия период ще бъде изплатена след започване на образователната година. Агенцията за обществено подкрепяне получава по длъжностен път данните за записаните за съответната година възпитаници най-рано на 5 октомври.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР