Родителите на детето, което тази седмица стана първият регистриран случай

...
Родителите на детето, което тази седмица стана първият регистриран случай
Коментари Харесай

Родителите на момчето с дифтерия: Виновни сме, че не го ваксинирахме

Родителите на детето, което тази седмица стана първият регистриран случай на дифтерия в Испания в продължение на три десетилетия, са декларирали, че се усещат извънредно, че са взели решение да не го имунизират, оповестява испанският уебсайт thelocal.es.

Майката и бащата на 6-годишно дете, което се бори за живота си в интензивното поделение на болница в Барселона са “съсипани и се усещат излъгани ” от придвижването срещу имунизиране, което ги убедило да не ваксинират сина си.

Антони Матьо (Antoni Mateu), районен секретар на Каталуния по обществено здраве подчерта, че не е планирано да се подхващат дейности против родителите, чиито имена не са направени обществено притежание, за несъблюдение на задължението им да имунизират детето си и няма да ги държат виновни за разноските за лекуване.

Но даде обещание да преследва анти-вакс организациите, които “разпространяват неистини и провокират комплициране ”, защото те са убедили хората да се опълчват против програмата за имунизация.

Властите сега работят, с цел да се предотврати разпространяването на инфекцията измежду децата, да се издирят тези, които са били в контакт с детето и са изложени на риск.

Снимка с електронен микроскоп на бактерията Corynebacterium diphtheriae , коqто предизвиква дифтерия./  Sanofi Pasteur / Flickr

Дифтерията (или дифтерит) е инфекциозно заболяване, породено от бактерията Corynebacterium diphtheriae , която нормално визира дребни деца, само че и възрастни хора. Тя се популяризира посредством дихателните пътища посредством кашляне и кихане и има висока смъртност – един от 10.

Заболяването е ликвидирана в Испания преди съвсем 30 години, с помощта на стратегиите за имунизация.

Момчето от град Олот, наоколо до Жирона, първо демонстрира признаци на болестта на 25 май, откакто е прекарал няколко дни в учебен лагер, само че към момента не са открити други случаи.

Момчето  “реагира добре на лекуването ”, само че към момента е “в тежко положение ”, съгласно представител на болницата.

Това е първият регистриран случай от 1986 година насам, когато детската болест е изцяло изкоренена в Испания с помощта на стратегия за имунизация.

Случаят провокира гневни диспути в Испания за това дали родителите би трябвало да бъдат законово задължени да имунизират децата си.

Съобщава се, че родителите на 6-годишното момче, страдащо от дифтерия, са избрали да не го имунизират, са част от дребен, само че възходящ брой родители, които са против имунизациите поради терзания по отношение на страничните резултати на имунизациите.

В България, тематиката бе отворена по време на съвещание на парламентарната здравна комисия, на което депутатите с 13 гласа “за ” против едвам 2 “против ” не одобриха предложение на “Атака ” за законови промени, посредством които наложителните ваксини за децата у нас да станат целесъобразни, оповестява DarikNews.bg.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР