Родители, възпитаници, бивши преподаватели, приятели на Класическата гимназия в София

...
Родители, възпитаници, бивши преподаватели, приятели на Класическата гимназия в София
Коментари Харесай

Родители и преподаватели: Мирела Папазова погубва Класическата гимназия, превръща я в лошо квартално училище

Родители, ученици, някогашни преподаватели, другари на Класическата гимназия в София разпространиха още веднъж Отворено писмо до медиите. Те сигнализират за утежняване на образователния развой и психологическия климат в образователното заведение, настоявайки за незабавна промяна на управлението. Протестът им е предизвикан от преднамерен репортаж, излъчен неотдавна по Българска национална телевизия.
Ето и цялостния текст на писмото им:

Позиция

Ние, родители, ученици, някогашни преподаватели, другари на класическата общественост в България и основатели на петицията “Бъдеще на НГДЕК - за промяна на управлението на НГДЕК ” (подписана от над 1000+ граждани), остро осъждаме невижданите дейности на управлението на Националната гимназия за антични езици и култури „ Св. Константин Кирил Философ “, както и натискът, който се оказва върху преподавателския състав за групово овакантяване на учебното заведение. Смятаме, че сходен вид дейности вредят най-вече на децата и на учебното заведение, тъй като основават неспособност за протичане на естествен образователен развой, който и в миналите седмици е нищожен.
Отново заявяваме, че за нас от първостепенна значимост са децата, които се образоват в НГДЕК, както и съхранението на духа на единствената Класическа гимназия в България. С обезверените си дейности актуалният шеф госпожа Мариела Папазова, както и заместниците ѝ

целеустремено саботират образователния развой

в учебното заведение и го обричат на неуспех. Такива проявления не могат да бъдат категоризирани като подобаващ метод за заемане на позиция в интерес на учебното заведение и неговото бъдеще. Ако педагогическият състав на Класическата гимназия има ясна позиция, която желае да изрази, то има други способи, които не вредят на НГДЕК и учениците ѝ.

“НГДЕК не се продава! ” - а кой желае да го купи?

Категорично заявяваме, че нито един от нашите съидейници и последователи няма никакви търговски, частни, юридически или каквито и да е сходни искания и ползи към НГДЕК. Всички изказвания в тази посока не дават отговор на истината и основават неправилни и лъжливи внушения. Във връзка с излъчения целеустремено репортаж по Българска национална телевизия на 16-ти декември, считаме, че принципалът на НГДЕК “Св. Константин Кирил Философ ”- Министерство на културата, би трябвало да вземе всички ограничения, с които да предотврати развиване и задълбочаване на проблема и в най-кратки периоди се разгласи конкурс за шеф на Националната гимназия за антични езици и култури, както изисква законът.

Призоваваме и виновните институции като МОН и РУО да излязат с изрично мнение в отбрана на децата и естествения образователен развой в гимназията. Позицията ни във връзка с актуалното управление на НГДЕК остава непроменена. Политиката на ръководство на Мирела Папазова, срещу разпоредбите, погубва Класическата гимназия и я трансформира от учебно заведение с обичаи и без пример в по-лошо от квартално такова. Подкрепяме и поздравяваме отличилите се възпитаници в Гимназията и подготвилите ги преподаватели, само че не считаме, че триумфите на децата би трябвало да се употребяват за отклонение на въпроса за нездравата среда, основана в НГДЕК. Това не би трябвало да продължава - Класическата гимназия

заслужава по-добро и сполучливо ръководство,

което да върне изгубения дух на Гимназията. Искаме ясно да заявим, че сходни дейности на управлението на едно учебно заведение, без значение кое е то, са извънредно нелепи, лишени от смисъл и невиждани. Така лесното абдикиране на ангажираните с образованието на децата ни хора и замесване на учители и възпитаници по всевъзможен метод (чрез внушения за “нападнати от родители учители ”, а в действителност естествени въпроси строго към ръководството; закани към възпитаници, клюки във връзка с дръзнали да зададат въпроси преподаватели и родители), демонстрира равнището им на обязаност с образованието като цяло, а също свидетелства и за властническото ръководство на учебната институция. Ако лицето на едно учебно заведение в системата на просветата ни демонстрира такова безконтролно и неуважително отношение към учениците и техните ползи, то обяснението за какво близо половината от децата в българските учебни заведения са функционално необразовани - е ясно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР