Родители търсят отговори за трагичната смърт на дъщеря си след

...
Родители търсят отговори за трагичната смърт на дъщеря си след
Коментари Харесай

Tри години родители чакат следствие за смърт, искат им 26 000 лв., за да бъде освободено тялото

Родители търсят отговори за трагичната гибел на щерка си след тригодишно следствие за склоняване към самоубийство. Едва тази есен те научават, че ще би трябвало да заплатят десетки хиляди левове за предпазване на тялото в клиниката по правосъдна медицина през годините, споделя bTV

На 27 януари 2020 година 29-годишната Виолета Чернаева от Русе е открита мъртва в жилището си в София. Основната версия е самоубийство.

Виолета няма тежки проблеми в живота, имала е триумфи като дизайнер, предстояло ѝ е да стартира нова работа.

Прокуратурата назначава експертиза на тялото в Клиниката по правосъдна медицина към Александровска болница. Данни за ликвидиране не са открити и месец след гибелта от държавното обвиняване връчват на родителите разпореждане, че тялото към този момент не е належащо за задачите на следствието.

Бащата на младата жена Петър Чернаев възразява. Иска повторна експертиза, тъй като счита, че анализът пропуща значими за истината елементи.

Прокуратурата приема, само че съвсем година по-късно, вместо да показа изводи, още веднъж приканва тялото на Виолета да бъде освободено от клиниката.

Чернаев упорства за поисканите проучвания пред основния прокурор, само че септември тази година се съгласява да прибере тялото - другояче ще последва служебно заравяне.

Тогава от клиниката към " Александровска “ му желаят 26 000 лв. за съвсем 3-годишен престой на тялото, споделя бащата.

Дни по-късно въпреки всичко му предават починалата и изясняват, че занапред пресмятат цената за престоя, както и от кого ще желаят парите - от фамилията или от прокуратурата. Към момента таксата за предпазване на тяло там е 20 лв. дневно, прецизират от болничното заведение.

" На околните не е представян формален финансов документ за дължими такси за предпазване на тялото. До сегашния миг подобен е изготвян и показан само на проверяващите органи. Лечебното заведение не е подхванало дейности за събиране на дължимите суми за предпазване на тялото. Конкретни дейности в тази посока биха могли да бъдат подхванати едвам след събиране на всички относими доказателства по случая и след взимане на преднамерено решение в тази връзка “, показват от Александровска болница.

От прокуратурата дават отговор:

" Прокуратурата поема разноските по предпазване на тялото, до момента в който то е нужно за задачите на следствието. След като е било освободено през 2020 година, финансовите отговорности следва да се разискват сред роднините и болничното заведение. От 2020 година до февруари 2023 година Софийска районна прокуратура не е била известена, че тялото не е заровено. Едва през 2023 година в СРП е пристигнало писмо от Клиниката по правосъдна медицина, в което се споделя, че тялото към момента се съхранява от тях “, показват от държавното обвиняване.

Възниква въпросът - по какъв начин по този начин от 2020 година насам прокуратурата не е знаела за тялото, откакто с постановлението от 05.04.2022 година, наблюдаващият прокурор е одобрил " спомагателна съдебномедицинска експертиза на натрупа на умрялата “.

Разследването за склоняване към самоубийство продължава с психиатриатични експертизи на очевидци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР