Родители се оплакаха в Комисията за защита от дискриминация от

...
Родители се оплакаха в Комисията за защита от дискриминация от
Коментари Харесай

Многодетен баща пита МОН: Как да обясня на децата си, че ще учат в различни училища?

Родители се оплакаха в Комисията за отбрана от дискриминация от правилото на уседналост за бъдещите първокласници. Правилата, въведени от Министерството на образованието за банкет в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в огромните градове и най-много в столицата.

В София се чака за първи клас да аплайват над 12 хиляди деца за първи клас. По информация на районното ръководство на образованието местата ще стигнат за всички.

Принципът на уседналост планува преднина за децата, които живеят в региона на учебното заведение най-малко 3 години. Следвани от тези, чийто адрес е променян през последните 3 години, през последната година и на последно място са тези, които живеят отвън прилежащия регион на учебното заведение.

Огнян Соколов е многодетен татко – Биляна учи в първи клас, Божидар е предстоящ първокласник, а най-малкият член на фамилията е на 2 години. Семейството се преместило в квартала неотдавна и Божидар е разпределен в учебно заведение, друго от това на сестра си, оповестява БТВ. Под въпрос е и къде ще бъде признато най-малкото дете, когато порасне.

Според Огнян Соколов наредбата дискриминира най-уязвимите групи в обществото – хората, които нямат лично жилище, или самотни майки. Заложените периоди съгласно него не са обосновани. Тези претекстове го водиха през днешния ден на съвещание на Комисията за отбрана от дискриминация. Представителят на министерството не се яви на съвещанието.

От ведомството оповестиха, че са изпратили мнението си и то е, че критерият уседналост не е дискриминационен. Решението на комисията ще стане ясно през май. Недоволната страна може да оспорва решението пред Административен съд София град. През това време акцията за кандидатстване стартира по настоящия ред.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР