Родители на първокласници от столичното 122-ро училище подкрепиха бащата на

Родители на първокласници от столичното 122-ро училище подкрепиха бащата на ...

Родители подкрепиха бащата, който се бори децата му да останат в България.


Родители на първокласници от столичното 122-ро училище подкрепиха бащата на съученик на техните деца. Чавдар Георгиев е баща на 7-годишния Петър и 4- годишната Георгина. Той се бори децата му да останат с него в България, а не да бъдат отведени в Норвегия, където живее тяхната майка. Днес имаше заседание по делото, което майката е завела срещу бащата, че двете деца са изведени от родината им в нарушение на законодателството за родителските права.

Сагата започва през 2017 г. Майката на децата - норвежката Моника Хеггхолмен е арестувана за данъчни престъпления. Бащата Чавдар Георгиев се връща в България с двете деца, които имат двойно гражданство.

Петър е в първи клас и има специални образователни потребности. Георгина ходи на детска градина.

Тъй като бащата задържа децата повече от година, според Хагската конвенция, майката завежда дело те да бъдат върнати в Норвегия. В момента делото се гледа на втора инстанция в Апелативния съд.

Бащата се притеснява, че ако децата бъдат върнати в Норвегия, а майката получи ефективна присъда, те ще бъдат разделени и дадени на приемни семейства.
Моника Хеггхолмен, майка: Бащата казва, че няма да има кой да се грижи за тях в Норвегия, това не е вярно. Децата имат две сестри, които са пълнолетни и ако нещо се случи с мен, например затвор, те ще са първия избор на институциите кой да се грижи за тях. Божидар Дамянов, адвокат на майката: Целта на процедурата е, ако децата са изведени в нарушение на законодателството на родителските права, да бъде възстановено правното положение да се върнат в държавата на обичайното местопребиваване. Мисля, че има пълни основания съдът да постанови връщането им в Норвегия и там вече да се разгледа въпроса за родителските права.
Според ответната страна обаче няма нарушение на Хагската конвенцията, защото когато бащата е отвел децата в България, майката не е упражнявала ефективно родителските си права, била е в ареста.
Йорданка Бекирска, адвокат на бащата: Петър, по-големият, който има по-специални потребности в Норвегия, е бил считан за дете със занижен статус, без възможност за развитие, а тук в България, благодарение на грижите, които институциите положиха за него, той се изравни с връстниците си. Чавдар Георгиев, баща: Разбира се, аз искам да останат и най-вече, няма да влизам в сравнения България- Норвегия, искам майката и съм й го казал при опит за медиация, да си оправи живота т.е. ще има ли присъда или те, да дойде тук, да заповяда тук след като оправи тези неща да спорим за родителски права като едни нормални хора.
Днес да подкрепят бащата пред 122- ро училище дойдоха родители на съучениците на Петър.
Гергана Генчева, родител: Дойдох тук, защото интересът на децата трябва да бъде поставен на първо място, а аз наистина вярвам, че отивайки в Норвегия те ще получат голяма психологическа травма.Деница Григорова, родител: Човекът е написал отворено писмо до всички институции и аз мисля, че трябва държавата и всички институции да се мобилизират и да приложат всички механизми да защитят българските граждани.
Решението на Апелативния съд каква ще бъде съдбата на децата, ще стане ясно след месец.
Баща се бори децата му да останат в България след раздяла със съпругата сиБаща се бори децата му да останат в България след раздяла със съпругата си
Родители на първокласници от столичното 122- ро училище подкрепиха бащата на съученик на техните деца. Чавдар Георгиев е баща на 7- годишния Петър и 4...

Източник: bnt.bg