Родители на дете с увреждания дойдоха в приемната на Министерски

...
Родители на дете с увреждания дойдоха в приемната на Министерски
Коментари Харесай

Отчаян баща на дете с парализа разговаря с Бойко Борисов

Родители на дете с увреждания пристигнаха в приемната на Министерски съвет тази заран, в символ на митинг те ще оставят сина си на грижите на премиера Бойко Борисов през целия ден, с цел да му покажат компликациите, пред които са изправени всекидневно, съобщи организация БГНЕС.

Облечен в черна тениска „ Системата ни УБИВА”,

Емил Мавродиев, татко на 18-годишния Петър съумя да качи инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет , демонстрирайки образно, че условия за напредване на детето му липсват даже в държавните институции.

Радев: Хората с увреждания желаят да работят, а не да разчитат на помощи от страната

Социалният министър: Не е реалистична безлимитната персонална помощ

На помощ пристигнаха и други представители на протестиращите родители на деца с увреждания.

Момчето е с детска церебрална парализа. Той е в приемната на Министерския съвет с багаж, квалифициран от него самия и от татко му, както и с указания за грижите, които всекидневно са нужни. Петър Мавродиев неотдавна е навършил 18 години, осведоми БНР. Изучил се е в Търговската гимназия в Пловдив. Сега е признат в университета в града, там той ще учи „ Специална педагогика “. За това, че остава в приемната на държавното управление за развъждане от министър-председателя, той изяснява:

„ Реално нищо не чакам, тъй като когато човек чака, най-после остава отчаян .

Просто желая да видя дали действително на някой от тези хора, които са виновни за законопроектите, за финансирането и за цялата страна ще обърне внимание на един подобен елементарен човек, като мен, който има потребност от рехабилитация и други лечебни процедури, с цел да може да се усещам по-добре физически и да мога да покажа интелектуалния си капацитет “.

Бащата на момчето желае министър председателят Борисов да разбере от какво имат потребност хората с увреждания .

„ Някаква задънена улица виждам, с която не мога да се оправя. Поради тази причина, тъй като мисля, че индивидът, който може да се оправи с всичките тези неща и който е най-отговорен за страната и за всички нас – по тази причина пристигам и ще му оставя Петър, да се грижи оттук насетне за него. Ходим и в чужбина. Там даваме големи средства на българския поданик, тъй като множеството от нас не могат да си разрешат едни 7-8 хиляди евро за 3-4 седмици рехабилитация “.

В последна сметка Борисов даде обещание на фамилията, че ще спомага за решаването на проблемите на хората с увреждания.

„ Промените в законодателството, по които работим, ще подсигуряват по-голяма финансова поддръжка за хората с увреждания и по-добри услуги за тях “, съобщи Борисов по време на срещата си в приемната на Министерския съвет със фамилията на Петър Мавродиев.

Премиерът предложения Емил Мавродиев, бащата на 18-годишното момче, да взе участие в идната среща по проблемите на хората с увреждания. На нея бащата ще може да даде своите съответни оферти за по-ефективното разходване на средствата в тази сфера.

Той благодари на премиера за срещата и означи, че след диалога с него е с по-голям оптимизъм. По думите му казусът на хората с увреждания е обвързван освен с отпусканите средства, само че и с рехабилитацията у нас. „ Не съм с настройката, че вие сте индивидът който може да даде пари. Искаме тези рехабилитационни центрове да работят обикновено “, добави синът Петър, като се обърна към министър-председателя. Семейството изиска още да се работи бързо по измененията в законодателството, които касаят хората с увреждания.

След срещата стана ясно, че на следващия ден министър председателят ще се срещне и с протестиращите майки, които не престават безсрочния си митинг пред Народното събрание.

По-късно през днешния ден родители на деца/лица с увреждания, техните близки и жители от цялата страна ще излязат на единен митинг в София. Граждани от цялата страна ще поддържат митинга „ Системата убива - всички “.

Протестиращите ще се съберат от 17 ч. пред постройката на Народното събрание ,

а националното протестно шествие против системата ще се насочи по-късно и към Министерски съвет.

Във връзка с последните събития в страната, протестиращите декларират: „ Системата не убива единствено децата, възрастните с увреждания и техните фамилии! Системата убива – всички! “. Според тях „ това е митинг на народа против системата. Борба за заслужен живот, тук и в България “. По техни данни системата е прокудила за 10 години 1 200 000 българи.

Протестът е в символ на противоречие против поправките в Закона за персоналната помощ. По-рано този месец майките на деца с увреждания отхвърлиха да вземат участие в работната група дружно със обществения министър Бисер Петков, защото получиха план на закон, в който не са включени техните оферти.

Протестиращите упорстват страната да приложи обективен, диференциран метод към потребностите на самите деца и потребностите на техните фамилии. В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в Народното събрание законопроект за персоналната помощ, който създадоха взаимно. С него се планува 77 000 души да получат персонална помощ.

Очаква се през днешния ден протестиращите родители да внесат публично мнение по законопроекта за хората с увреждания. До момента е ясно, че поддържат част от текстовете.

Днес ще има и разискване на двата разновидността на Закон за персоналната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтригувани организации. В него ще вземат участие министър Бисер Петков, националният омбудсман Мая Манолова, представителите на национално представителните организации на и за хората с увреждания и представители на майките на деца с увреждания.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР