Родители и близки на хора с увреждания, както и много

...
Родители и близки на хора с увреждания, както и много
Коментари Харесай

Стотици родители на хора с увреждания: Няма да ви се махнем от главата! Тук сме! Вижте ни!

Родители и близки на хора с увреждания, както и доста жители, симпатизиращи на идеята им за промени в обществената система, стачкуваха в понеделник вечер в столицата.


Стотици хора се събраха пред Народното събрание, след което потеглиха по бул. " Цар Освободител " в посока Министерски съвет. Присъстващи има от цялата страна, а шествието бе предвождано от гайдари.
Протестиращите скандираха " Реформа " и " Промяна " , носеха черни балони и флагове, както и постери с лицата на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и други политици. Разпънато бе и българско знаме, дълго цели 740 м.

" Не желаеме страната да ни дели на здрави и на инвалиди, а да компенсира дефицитите, тъй че всеки да може да живее почтено ", обявиха родителите на деца с увреждания. Призоваха и министър-председателят Бойко Борисов да пристигна при тях на митинга. Част от тях обявиха, че смъкват доверието си от премиера и че чакат той да подаде оставката си поради неналичието на съответни промени в системата.


При достигането на Министерски съвет имаше лека бъркотия в подребата на присъстващите, а уредниците приканиха: " Не се опасявайте от Министерски съвет, дано той се опасява от вас ". Демонстрацията продължи с химна на републиката и патриотични песни. Чу се и камбанен звън в памет на " тези, които не доживяха промяната ".
" Нямаме 3 години, нямаме 5 години, промяната би трябвало да се случи тук и в този момент. Ние няма да ви се махнем от главите! Ние сме тук и ни вижте! ", извикаха още родителите от спонтанната естрада. " Искаме да сме родители, а не лекари. Искаме да не живеем в изолираност, да можем да излезем на открито, да отидем на концерт. Вие ни го дължите, господин министър председател! "

От близко два месеца майки на деца с увреждания са опънали палатков лагер до Народното събрание, както и в няколко града на страната. Те упорстват за същински промени и за по-адекватна помощ за тях и рожбите им.
" Системата не убива единствено децата, възрастните с увреждания и техните фамилии! Системата убива - всички! " , декларират протестиращите.

Според тях " това е митинг на народа против системата. Борба за заслужен живот, тук и в България ". По техни данни системата е прокудила за 10 години 1 200 000 българи.

Протестът бе проведен и с подркепа от Конфедерация за отбрана правата на децата, Фондация " Движение на българските майки ", Сдружение " Защита на правата на хората с аутизъм в България ", Алианс на жителите за България и доста други.
Родителите на деца с увреждания се заканиха, в случай че настояванията им не бъдат задоволени, да провеждат митинг и на 1 октомври.
Утре, 31 юли, министър председателят Борисов даде обещание да се срещне с техни представители.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР