Родилка на 38 години, в критично състояние след цезарово сечение,

...
Родилка на 38 години, в критично състояние след цезарово сечение,
Коментари Харесай

Хеликоптер и самолет на армията превозиха до София родилка в тежко състояние

Родилка на 38 години, в сериозно положение след цезарово сечение, е превозена от Силистра с боен хеликоптер и боен аероплан до  столицата. Оперативната намеса - за изродяване на близнаци, е извършена на 4 декември.

" Докараха я в хеморагичен потрес с остра кръвозагуба. В момента тя е в устойчиво положение, в схващане, само че никога още не можем да кажем, че рисковете са отминали. " - заяви проф. доктор Иван Костов, изпълнителен шеф на СБАЛАГ “Майчин дом ”.

„ Направи се огромна интервенция. Оптимист съм, притискам палци, през днешния ден е Йордановден, нека да има шанс дамата. Стискам ѝ палци скоро бъде здрава. Нашият екип е до нея и имам вяра, че всичко ще бъде наред. “ - добави той.

Проф. Костов уточни, че в неговата процедура не е виждал толкоз добре проведена логистика от страна на Министерството на защитата и Министерството на здравеопазването. „ На 20-ата минута от кацането в София, дамата беше на операционната “, означи той.

Медикът изясни, че по време на интервенцията са разкрили, че има огромна кръвозагуба, само че те не могат да кажат на какво се дължи това. „ Жената идва в доста тежко повредено положение, което изискваше незабавно да се интервенира оперативно. Използвахме поддръжката на съдови хирурзи. ” - разясни изпълнителният шеф на “Майчин дом ”.

Проф. доктор Костов добави, че интервенцията е траяла три часа и всяка минута е била значима. „ Затова страната предприе такива ограничения. Много съм впечатлен и това демонстрира, че имаме страна, която се грижи за своите жители. ” - безапелационен е проф. Костов.

По думите му при съществуване на медицински хеликоптер всичко би било в по-спокоен вид, тъй като при незабавен случай може да се реагира задоволително бързо и съответно.

Бебетата са в Силистра и са в устойчиво положение.

Д-р Георги Пенев уточни, че сега пациентката е в извънредно тежко, само че устойчиво общо положение. 

Лекарите споделиха, че през нощта ще има екип, който ще следи положението на родилката. Тя се нуждае от кръв от характерната група - 0, с негативен резус фактор.

В здравната евакуация се включиха военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили. Хеликоптер „ Дофин “ от състава на авиобаза „ Чайка “ във Варна, оборудван с здравна инсталация за евакуация и избавяне, транспортира родилката от Силистра до Балчик тази заран. Екипажът на аероплан „ Спартан “ от състава на 16-а авиационна база извърши задачата по превозване на пациентката по маршрута Балчик - София, като излетя за столицата към 11.00 ч. и кацна към 13.00 ч.

Операцията беше извършена по предписание на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР