Роденият в България Борислав Чакъров е избран за Изобретател на

...
Роденият в България Борислав Чакъров е избран за Изобретател на
Коментари Харесай

Нашенец е Изобретател 2020 на Америка

Роденият в България Борислав Чакъров е определен за Изобретател на 2020 година в Съединени американски щати. Нашенецът е един от основателите на нова и съвременна технология за добиване на петрол и газ от земята и водните басейни, съобщи Монитор.

Чакъров е роден в павликенското село Караисен. Завършва със златен орден Техникума по сондиране и нефтодобив и се отдава на науката, като доближава до основен помощник в Минно-геоложкия институт в София. До 1989 година има 13 свидетелства за авторски изобретения.

В края на 1990 година по покана на собствен американски сътрудник, той се озовава в Страната на неограничените благоприятни условия и незабавно стартира работа в една компания за изобретения. Първата сложена му задача била да проектира система за премерване на време на сондиране. Българинът извършва задачата, като основава не една, а цели пет системи.

След повече от 20 години работа за компанията, Чакъров взема решение, че е време да стартира да работи за себе си. Заедно със собствен сътрудник от Китай основават две изобретения, към които огромните компании демонстрират сериозен интерес. Едното от изобретенията е обвързвано с нефтодобива и предлага новаторски, по-икономичен и по-евтин метод в извличането му.

Изобретението на двамата е оценено уместно и те получават наградата „ Изобретател на годината ”, като премиите им са връчени от кмета на Хюстън и губернатора на щата Тексас.

Това обаче надалеч не е първото самопризнание за българина. За 30-те години, през които е в Съединените щати, той получава 29 патента за пет свои разработки и технологии. За една от тях нашенецът получава премия персонално от президента Барак Обама. А предходната година даже получава покана да изнесе лекция в американското патентно министерство.

За разлика от някои съумели и не до такава степен нашенци оттатък океана, които бързо не помнят родината си и от кое място са тръгнали, Борислав Чакъров освен носи родината в сърцето си, само че и държи да бъде непрестанно в атмосфера, която да му припомня за България. В офиса му има икони, български книги, копия на най-известните български съкровища и други предмети и движимости, които да го карат да се усеща все едно е в родината. Когато се връща в България, изобретателят наложително първо се прибира в родния Караисен с цел да се види с приятелите си. А по-късно отива във Велико Търново и си наема хотелска стая в хотел с аспект към крепостта Царевец.

Успелият в Америка българин счита един ден, като се пенсионира, да издаде и книга със спомените за прекарванията си в Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР