Родена в Благоевград, учила в Белица, Фатиме Шайгова стана медицинска

...
Родена в Благоевград, учила в Белица, Фатиме Шайгова стана медицинска
Коментари Харесай

Родена в Благоевград, учила в Белица, Фатиме Шейгьова стана медицинска сестра на годината

Родена в Благоевград, учила в Белица, Фатиме Шайгова стана здравна сестра на годината, наградена на публична гала през декември 2022 година Фатиме Шайгова е приключила бакалавърска степен за здравна сестра в Медицинския факултет към СУ „ Св. Климент Охридски “ през 2018 година

От същата година досега работи като операционна сестра към Сърдечно-съдова хирургия в УМБАЛ „ Лозенец “. Интересува се от пътешествия и обича да е измежду природата. На 13 декември Фатиме Шайгова получи премията „ Медицинска сестра на годината “ на церемонията за връчване на годишни оценки на изявените медици в болница „ Лозенец “. Наградата й бе връчена персонално от служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

След церемонията тя беседва с кореспондент на filternews.bg
Спечелихте премия за здравна сестра на годината в УМБАЛ „ Лозенец “. Очаквахте ли да получите наградата?

За мен това самопризнание е чест и благодаря за достойнството. Не го чаках, само че това е огромна наслада и наслаждение за мен. Когато всички старания и труд, които поставяме всекидневно, бъдат оценени по някакъв метод, е мотивиращо и удовлетворяващо.
От 2018 година работите като операционна сестра в болничното заведение. Какво включват отговорностите ви?

Преди всичко организация и подготовка на инструментариум, операционна зала, консумативи и т. н. Асистираме по време на интервенции и организираме всекидневно разчистване преди започване на работа, по време на работа и следоперативна активност.
Какво е естеството на работа на медицинските сестри?
Те се сблъскваме с хубавото и неприятното, със гибелта, само че и с благодарността на пациентите. Отговорността, която носим, е смазваща, а стресът – огромен. Смятам, че опитът си споделя думата и ни оказва помощ в сложни обстановки. Правим всичко допустимо да сме усмихнати и ведри, с цел да вдъхваме кураж на пациентите.

Кои са най-големите компликации, пред които се изправяте с вашите сътрудници по време на работа?

Най-голямото предизвикателство в това да бъдеш здравна сестра е оправянето с прочувствения аспект на работата. Тя е обвързвана с доста динамичност и отговорност. Медицинската сестра е индивидът, който основава успокоение, възприятие за сигурност и съпричастност у пациента. Сестрата е най-близко до болните – постоянно е първият човек, който контактува с тях, изключително с тези, които нямат с кого да споделят паниките си. Повечето студенти се насочват към съответен дял от медицината, избират да се занимават с хирургия.

Вие за какво избрахте тази специалност?

Още от дребна изпитвах огромен интерес към медицината. Мисълта, че мога да направя болката по-поносима с малко внимание и угриженост, с една богатства дума да даря успокоение и благополучие на различен човек, ми дават сили и ентусиазъм, тласък да бъда още по-добра като медицински експерт и като човек. Харесвам провокациите и адреналина, които ми дава специалността.
Смятате ли, че работата на медицинските сестри е задоволително високо ценена в България?
Медицинските сестри са неизменима част от лечебния развой, само че за жалост доста постоянно тази специалност остава в сянка и нашата работа и е недооценена. Все по-притеснителна в страната е наклонността за дефицит на медицински сестри.
Какви, съгласно вас, са главните аргументи?
Днес предизвикването да работиш като здравна сестра е огромно, тъй като специалността изисква извънредно самообладание и отдаденост. Многото часове труд водят до „ прегряване “, безсънни нощи, „ откраднати часове “ от персоналното време, пропуснати хранения, неналичието на време за обичани неща.

Как бихте стимулирали младите, които към момента не са избрали с какво да се занимават, да се насочат към вашата специалност?

Да бъдат твърдо уверени в избора си, когато решат да се занимават с медицина, тъй като това не е просто специалност, а избор на метод на живот и пътят, който би трябвало да извървят, е дълъг и сложен. Това е специалност, която ще ги провокира всеки ден, с която ще могат да изразят себе си. Но специалност, която ще ги прави щастливи и задоволени.

П.Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР