Роби Робъртсън, лидер на канадско-американската група The Band, почина на 80

...
Роби Робъртсън, китаристът и главният автор на песни в канадско-американската
Коментари Харесай

Роби Робъртсън, китаристът и главният автор на песни в канадско-американската рок група The Band, почина на 80-годишна възраст, съобщи мениджърът му .

Робъртсън, който напусна дома си в Торонто на 16-годишна възраст, за да преследва своите рокендрол мечти, почина в сряда в Лос Анджелис след дълго боледуване, се казва в изявление на Джаред Ливайн, неговият 34-годишен мениджър.

„Роби беше заобиколен от семейството си по време на смъртта си“, се добавя в изявлението.

Групата включваше четирима канадци — Робъртсън, Рик Данко, Гарт Хъдсън и Ричард Мануел — и бе ръководена от барабанист от Арканзас Левон Хелм. Първоначално наречена The Hawks, групата служи като подгряваща група на рокабили дивия човек Рони Хокинс, преди да привлече вниманието, като свири с Боб Дилън на турнетата му „Going Electric“ от 1965 до 1966 г.

След като промениха името си на The Band и се пребазираха в Уудсток, Ню Йорк, те станаха една от най-уважаваните рок групи. Техният прощален концерт от 1976 г. в Сан Франциско беше в основата на документалния филм на Мартин Скорсезе от 1978 г. „Последният валс“.

Групата имаше уникална химия. Известни със своите вокални хармонии, те имаха трима отлични певци в Хелм, басиста Данко и пианиста Мануел. Органистът и мултиинструменталист Гарт Хъдсън също беше от решаващо значение.

„Те бяха стоката“, пише Робъртсън за четиримата си колеги в своята автобиография от 2016 г. „Свидетелство“.

„Тази група беше истинска група. Няма хлабина във високия проводник тук. Всеки държеше края си с много запаси.“

„Въздействието на първия албум на The Band не може да бъде преувеличено“, пише критикът Greil Marcus през 2000 г., имайки предвид дебютния им албум от 1968 г., Music from Big Pink.

Съдържаше хитове като The Weight и I Shall Be Released на Дилън, наред с други.

Техният втори албум от 1969 г., озаглавен просто The Band, беше още по-добър. Със своя граничен вид и уникална комбинация от фолк, рок, кънтри, соул и госпъл, The Band повлияха на хора като Ерик Клептън, Елтън Джон, Grateful Dead, Beatles и поколения по-късни музиканти, които свиреха музика, която тогава беше наречена „Американа ”.

Музиката им се връща към по-ранни Съединени щати, отразена в заглавия на песни като Across the Great Divide, King Harvest (Has Surely Come), Up on Cripple Creek и The WS Walcott Medicine Show.

Местни корени

Джейм Роял „Роби“ Робъртсън е роден в Торонто на 5 юли 1943 г. Майка му, Розмари Доли Крайслър, е коренна канадка от произход Мохок и Каюга.

Тя се омъжи за войник от канадската армия на име Джим Робъртсън. Роби Робъртсън по-късно научи, че неговият биологичен баща е човек, когото описа като „акула на карти“ от еврейски произход на име Алекс Клегерман, който беше убит при катастрофа на магистрала, преди да се роди.

Като момче Робъртсън беше впечатлен от посещенията си при роднини в индианския резерват на Шестте нации в югозападно Онтарио.

Направи му впечатление, че „всички там могат да свирят, пеят, танцуват или правят нещо с музика“, каза той в шоуто Metro Morning на Canadian Broadcasting Corporation през 2017 г.

„Да видя някой да седи до теб на стол и да чуеш пръстите му да се движат по инструмента, и да го чуя как диша, докато пее, всичко това ме побиха тръпки.“


Робъртсън се увлече по китарата рано и си спечели репутацията на китарист по време на престоя си в Хоукс.

Списание Rolling Stone в крайна сметка го класира под номер 59 в списъка си за 2015 г. на „100-те най-велики китаристи“. Неговият уникален стил на китара беше показан със страхотен ефект в такива песни на групата като Jawbone и Smoke Signal.

След като се издигнаха до най-високите висоти в първите си два албума, The Band продължиха да създават добра работа през 70-те години. Но се появи известна летаргия и липса на посока, които не бяха подпомогнати от проблемите със злоупотребата с вещества на Данко, Хелм и Мануел.

Те решават да го опаковат, като организират концерт на звезди през 1976 г. с гости като Дилън, Клептън, Джони Мичъл, Нийл Йънг, Ван Морисън и Мъди Уотърс.

След разпадането на The Band Робъртсън създава саундтраци за филми на Скорсезе, включително боксовата драма Raging Bull.

Той навлиза в актьорството през 1980 г. с филма Carny, с участието на Джоди Фостър. Той също така издава няколко солови албума, изследвайки нови звукови територии, вместо да се опитва да възвърне отличителния звук на The Band.

Тъмни времена

През 90-те години на миналия век се появи ожесточение, когато Хелм обвини Робъртсън, че не е споделял заслугите с други членове за песни, за които твърди, че са били съавтори. Робъртсън отрече, че несправедливо е удържал кредит.

Хелм рисува язвителна картина на Робъртсън в автобиографията си от 1993 г. Робъртсън реагира повече със скръб, отколкото с гняв, често казвайки в интервюта, че Хелм в ранните дни е бил „най-близкото нещо, което имах до брат“.

Членовете на групата се събраха отново в различни конфигурации през 1980-те и 1990-те години и дори направиха няколко албума под името The Band, но Робъртсън никога не взе участие.


След разпадането на групата, цял живот на тежък живот се отрази на членовете.

Мануел се обеси в хотелска стая във Флорида на 42 години през 1986 г. Данко почина на 55 години през 1999 г. Хелм почина от рак на гърлото през 2012 г. Хъдсън е останалият член, който все още е жив.

През февруари 2022 г. изданието Variety цитира неназовани източници в доклад, че Робъртсън е продал своя каталог за музикални публикации на фирма, наречена Iconoclast, за около 25 милиона долара.

След всички върхове и падения, Робъртсън погледна назад към колегите си от групата с любов и обич.

„През цялата турбуленция, останах с толкова дълбока оценка за моето пътуване“, пише той в автобиографията си. „Този ​​бляскав път, който изминах като част от групата — никога няма да има друг като него. Такъв дар, такъв талант, такава болка, такава лудост… Не бих го заменил за нищо.“

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР