Ритуали като този, при който се осолява бебето, за да

...
Ритуали като този, при който се осолява бебето, за да
Коментари Харесай

Акушерка каза защо не трябва да осоляваме бебетата, както и дали да им даваме вода през първите месеци

Ритуали като този, при който се осолява бебето, с цел да не се изпотява, като порасне, може да е гибелен за пеленачетата. Наливането на бебето с глюкоза, с цел да се почисти жълтеницата, мазането със свинска мехлем на бебето и всичко останало са нещата, с които се бори бургаската акушерка Радост Николова. 

37-годишната жена е подела лична самодейност " Жена до дамата “. Целта е да оказва помощ на бъдещи и сегашни майки за приемането на новия член на тяхното семейство. Инициативата е кръстила по този начин, тъй като дословният превод на акушерка от британски е жена до дамата, споделя Радост. Радост в действителност носи наслада на всяка майка, която е попаднала в нейните ръце. Освен че е техен сателит в болничното заведение, тя се пробва да помогне на допустимо най-вече дами, които изпитват усложнения с развъждането на бебетата си. От една година разгласява видеа, в които изяснява какви дейности би трябвало да подхващат майките на постоянно срещани въпроси. Освен това се пробва да се бори и с някои легенди, които се практикуват, само че не се отразяват добре на бебетата. 

Един от тях е с осоляване на пеленачето, с цел да не се изпотява, като порасне. Според Радост това е извънредно рисково и даже има смъртни случаи поради дехидратация на бебето. Моля не правете това с вашите деца, е апелът на Радост. 

Съвети 

Сред митовете, които са доста публикувани у нас, са още омазняването на бебешката кожа със свинска мехлем. Тя запушва порите и не е потребна. Има доста по-изчистена козметика, която се отразява извънредно добре на нежните създания. Освен това даването на подсладена със захар вода или глюкоза на бебето, с цел да се почисти от жълтеница, също не е потребен ход. За да премине през нея, детето би трябвало да се изходи по огромна потребност, а това става с кърмата. 

Белият звук, който успокоява бебето, би трябвало да е със средства, които са безвредни. Използването на елементарен сешоар, ориентиран към пеленачето, е извънредно рисково. В незабавното поделение на болничното заведение са идвали родители с изгорени бебета при използването на сешоар за основаване на бял звук, показа Николова. 

Другият мит, който се популяризира, е, че кърмата е нехранителна. Майката и бебето са като ин и ян, т.е. допълват се. Майката създава това, от което има потребност бебето. Радост сподели, че е доста значимо майките да имат вяра на личните си инстинкти и не би трябвало да разрешават на никого да заглушава гласа на бебето. Гласът на бебето е най-важното нещо, което майката би трябвало да слуша. То не приказва, само че с реакциите си споделя задоволително, с цел да може да бъде разбрано от майката.  Няма майка, която да не може да се оправи с развъждането на бебето, споделя Радост. 

Вода 

Кърмата и приспособеното мляко до шестия месец се предлагат от Световната здравна организация. Кърмата в първите си порции е по-водниста, а по-късно идва по-богатата на протеини и въглехидрати и мазнини, които го пазят. Няма потребност от вода, тъй като тя е ненужно количество течност, което уголемява коремчето на бебето. Ако на едно гладно бебе му дадем шише с вода, то ще изпълни коремчето си с тази течност, само че ще остане гладно. Бебето не изпитва глада, както ние го изпитваме, а го боли стомахът, изясни Николова.

Инстинктът на бебето е има ли болежка да я облекчава със сучене. Няма потребност от вода и за измиване на устатата, с цел да не получава гъбички. Аз не съм чувала някой да си излекува гъбичките с вода. Това, което е бялото отсрочване в устата, е обикновено. При подаване на биберон с вода безусловно бебето смуче и гълтам водата, а не плакне устата си. Това е ненужно. Вода се дава, когато стартира зареждането с твърда храна, изясни Радост. 

Консултации 

Добре е бъдещите майки да преминат през подготвителни съвещания, в които се приказва по какъв начин да се посрещне и одобри бебето. А безспорно след прибирането на новия член на фамилията от родилното поделение у дома изникват още доста въпроси. Затова е хубаво да има домашно посещаване, което върша на родилките от Бургас, споделя Радост. Според нея би било потребно Министерството на здравеопазването да утвърди тази услуга и да се поема за всяка една родилка. 

Голяма длан, топлота и успокоение вдъхват бащите 

Татковците някак остават на назад във времето, само че най-обичам ражданията с тяхното наличие, споделя Радост пред " Телеграф “. Хубаво е обаче авансово да им се изясни какво ще се случи в родилната зала, с цел да са готови. Те са добра морална и физическа поддръжка. Трябва да знаят, че майката и бебето имат прочувствена връзка още преди раждането. Но по-късно бебето и бащата занапред основават тази връзка и когато мама през целия ден се чуди по какъв начин да спре коликите, по какъв начин да се оправи с всичките проблеми, тя е прочувствено изтощена, изнервена и ядосана и се стига до такава степен, че двамата с бебето реват.

Тогава бащата е най-подходящият човек, който да успокои беззащитното мъниче.  Една от аргументите е, че бащата занапред основава връзка с бебето и то не усеща неговите усеща, страсти и напрежение, в случай че има такова. Бащите имат огромна длан и малко по-висока температура - от половин до един градус. А бебетата в интервала на колики ги успокоява топлината. И когато бащата постави дланта си върху коремчето, то мигновено се успокоява. Спокойствие е това, което вдъхва бащата на бебето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР