Рисунки на асфалт ще превърнат района на Севастопол в по-привлекателно

...
Рисунки на асфалт ще превърнат района на Севастопол в по-привлекателно
Коментари Харесай

Търсят се художници, които ще преобразят градската среда на Варна

Рисунки на асфалт ще трансфорат региона на " Севастопол " в по-привлекателно и безвредно пространство. Това ще се случи по план Reconnect the сity на съдружие VarnaSpaces/Пространствата на Варна в партньорство с общинската администрация. Творческата интервенция ще се осъществя, откакто морската столица бе определена за един от 19-те европейски града, участници в самодейността AsphaltArt на Bloomberg Philanthropies. Подобни акции към този момент са осъществени в 44 града в Съединени американски щати и Европа.

В момента тече конкурс за идейна идея, работен проект и реализация на рисунка върху асфалт в няколко пространства сред пешеходни пътеки в карето сред бул. " Сливница ”, бул. " Княз Борис I ”, ул. " Братя Миладинови ” и ул. " Любен Каравелов ”. Зоната е определена поради огромния брой преминаващи хора, близостта да учебни заведения, културни и религиозни институции и места за отдих.

По думите им връзката на най-популярното място за срещи от предишното " Севастопол ” и пешеходната зона на града е прекратена. Те се надяват по един по-нестандартен метод посредством изкуство върху асфалт тя да бъде усъвършенствана, по тази причина и планът носи името Reconnect.В състезанието могат да вземат участие със собствен авторски план всички градски художници, самостоятелно или като екип, навършили 18 години и с опит в уличното изкуство. Подборът ще се реализира на два стадия - идейна идея и работен проект, последван от реализация на рисунката на асфалт.

Идейната идея артистите трябват да изпратят в период до 24:00 часа на 10 март на имейл адрес: [email protected]

Подадените кандидатури ще преминат през публично онлайн разискване и оценка от експертно жури. В него влизат арх. Венцислава Недялкова от съдружие VarnaSpaces/ Пространствата на Варна; основният проектант Виктор Бузев, зам.-кметът Пламена Маринова, градският художник Станислав Трифонов (Насимо), Георги Кенаров - ръководител на УС на Сдружение на художниците във Варна, пътен специалист и представител на генералния спонсор на състезанието.

Ще бъдат определени трима финалисти, които ще бъдат оповестени на 24 март.

На стадий " Работен проект " градските художници би трябвало да подадат до 13 април всички образни материали към него. Следва второ публично онлайн разискване, по време на което жителите ще могат да видят селектираните планове под формата на галерия в региона на " Севастопол ". Накрая експертно жури ще дефинира класирането. Победителят ще бъде разгласен обществено на 5 май.

Проектът, класиран преди всичко, ще получи парична премия от 1000 лева и ще бъде осъществен на съответните местоположения против хонорар от 5000 лева Класираните на второ и трето място ще получат парична премия в размер на 500 лева

Организаторите възнамеряват реализацията на определения план да стартира на 1 юни, Деня на детето. Датата не е определена инцидентно, защото главния фокус на съдружие " Пространствата на Варна " са децата.

" Когато има деца в едно публично пространство, там има и живот ", показва арх. Венцислава Недялкова.

Планира се в границите на няколко дни да бъдат изрисувани пет местоположения в региона на " Севастопол ", като първа ще бъде рисунката на асфалт на пешеходното пространство против входа на Градска художествена изложба и Варненска комерсиална гимназия.

От съдружие " Пространствата на Варна " си слагат три съществени цели: активиране на градските пространства; понижаване на автомобилния поток в региона и включване на гражданското общество в целия развой.

Организаторите се надяват, че арт самодейността ще има положителен резултат върху градския живот и ще усъвършенства визията на Варна.

По думите им планът ще е тест и първа стъпка към превръщането на част от бул. " Сливница ” и бул. " Княз Борис I ” в зона без коли, по която да се движи единствено градски превоз.

Заданието за състезанието и документите за кандидатстване - декларация за присъединяване, ортофото-подложка и темплейт - образец за предаване на идейната идея, могат да бъдат изтеглени на адрес:

Проектът Reconnect the city се осъществя благодарение на 25 000 $, обезпечени безплатно от Bloomberg Philanthropies. Инициативата подкрепя креативен планове за изкуство и дизайн за възстановяване на сигурността по улиците, активиране на обществени пространства и ангажиране на локалните общности.

Средствата не са задоволителни за цялостното реализиране на самодейността, по тази причина уредниците имат потребност от спонсори.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР