Рисков пациент е този, при който психотичното състояние представлява опасност

...
Рисков пациент е този, при който психотичното състояние представлява опасност
Коментари Харесай

Проф. Хинков: След задължителна хоспитализация рисковите пациенти се наблюдават от ОПЛ

Рисков пациент е този, при който психотичното положение съставлява заплаха за личното му здраве и/или това на близките. В случаите на такова държание се подхваща наложително лекуване, визирано в наредбите на Закона за здравето. Стационарно извършеното наложително лекуване следва да докара до намаляване или отпадане на риска. Това споделя министърът на опазването на здравето в оставка проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по отношение на грижата за пациенти с психологични болести в Добрич. Поводът за питането е нападението с нож от психичноболен в градския парк на Добрич при започване на март над двама мъже, при което единият от нападнатите беше прободен в гърдите и умря.

Министърът прецизира, че в случай че няма усъвършенстване и отпадане на риска, се изготвя съдебно-психиатрична експертиза от лечебното заведение и се предлага удължение на периода на наложителното лекуване при стационарни условия или се трансформира в наложително амбулаторно лекуване (при съществуване на близки, които са подготвени да сътрудничат на лечебния процес). След преустановяване на стационарното наложително лекуване пациентът се насочва към общо практикуващ доктор и към профилирана извънболнична процедура по психологични заболявания. Изборът на психиатър е персонален.

По отношение на съответния случая министър Хинков оповестява, че той се води на диспансерен доклад от 28 септември 2021 година в ЦПЗ „ Д-р Петър Станчев “ – Добрич. Той има дълготраен опит на приложимост на психоакгивни субстанции, който е прераснал според, довела до нарушен емоционално-волеви самоконтрол. Мъжът има и извънредно тежък обществен статус. Родителите му и брат му са умряли и за него поставя грижи старата му баба.

Има многократни хоспитализации в ЦПЗ Добрич и е насочван с решения на Районния със-Добрич за стационарно лекуване в ДПБ Царев брод и ДПБ Карвуна. Експертно е оценен с висок риск от себеувреждащи и нападателни прояви по психотични претекстове, на фона на прочувствено нестабилна персона и изчезнал самоконтрол, рисков за живота и здравето както на себе си по този начин и за живота и здравето на близките.

От общо 365-те дни на 2023 година лицето е било под стационарна здравна психиатрична грижа 185 дни, т.е. половин година е получавал дейна психиатрична грижа.

„ Включен е в стратегия за лекуване на зависимости. Поставен на висока степен и висок от риск от експанзия и автоагресия и суицид и на 04.03.2023г. след наблюдаване на психологичното му положение преоценен и подложен на междинна степен на взаимозависимост от грижи. По време на престоя няма регистрирани нападателни и автоагресивни прояви. Спазвал инструкции режим в отделението, при постоянен банкет на аптипсихотичните лекарства. На 6 юли 2023 година е подписал единодушие да продължи лекуването си на непринуден принцип. След извършени диалози сред шефа на болничното заведение и лекуващия доктор, както и разширени психиатрични изявленията, запълнен въпросник за преосвидетелстване, се е взело на екипно заседание, решение да бъде изписан на 28 юли 2023г. Бил е в положително психологично и физическо здраве. Изписан е апсихогичен. Предоставена му е рецептурна бланка с предписаните му лекарства за домашно лекуване. Предаден на баба му, на която е обяснено метода на банкет на медикаментите. Също по този начин са дадени насоки за надзор върху използването на психоактивни субстанции и алкохол.

От 27 септември 2023г. до 30 септември 2023 година е постъпил в ЦПЗ-Добрич на непринудено лекуване за взаимозависимост към психоактивни субстанции. Нямало е данни за нападателни и автоагресивни прояви, подписан е лечебен контракт за подвластни пациенти и осведомено единодушие за лекуване. На 4-тия ден от престоя е настоял за изписване, заради което шеф отделението е провел диалог с пациента и с баба му, която е най-близкият му роднина. Предупреден е за заплахата за здравето и живота му при вероятно приемане на психоакгивни субстанции. Подписал е декларация за отвод от лекуване. Изписан е на 30 септември 2023 година в наличието на неговата баба и е ориентиран към общопрактикуващ доктор и психиатър. След изписването му по информация на шефа на лечебното заведение не са получавани сигнали от баба му, от жители или институции за утежняване на неговото положение. Той се е възползвало от правото си за амбулаторни прегледи при психиатър, отвън Центъра за психологично здраве, имащ контракт с НЗОК.

Няколко дни преди нападението над двамата мъже в Центъра е получено позвъняване от Първо районно управление-Добрич, с молба за обзор и оценка предвид на възможна хоспитализация на лицето. Заявена е подготвеност да бъде прегледан в ЦПЗ, каквато е нормалната процедура и приет в болница при нужда, за което е известен дежурният за деня личен състав. Лицето обаче не е заведено за обзор, споделя министър Хинков.

Целия отговор на министъра може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР