Рискът за сигурността на България е тежкото разделение в българското

...
Рискът за сигурността на България е тежкото разделение в българското
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Българското общество го очаква тежко разделение

Рискът за сигурността на България е тежкото разделяне в българското общество, счита заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин, представен от пресцентъра на партията.

При всички случаи огромният въпрос пред нас е по какъв начин България реагира на спора в Украйна, уточни той. Аз считам, че и с дейната роля на Българска социалистическа партия, и отчитайки спецификата на България и публичните настроения, заемаме една разумна позиция в тази ситуация, сподели Вигенин. Да – филантропична помощ, да - всякакво допустимо друго подпомагане, оптимално най-хубав банкет на бежанците от войната, само че без изпращане на оръжия и муниции, съобщи Вигенин в ефира на Дарик радио.

В предаването " Седмицата " той изясни, че можем да създадем повече от позиция на филантропичната помощ и по-конкретно - изпращането на медикаменти и храни.

" България е част от Европейския съюз и НАТО, само че дано се опитаме да бъдем страната, която се концентрира върху спасяването на човешки животи, не върху отнемането им ", добави той.

По думите му неучастието на България към страните, които дават военна помощ на Украйна не би трябвало да се възприема като боязън.

" Ние участваме във всичко останало, което се прави, само че има някакви граници, които са публично неприемливи. Тази граница е както за обществото, по този начин и алена линия за Българска социалистическа партия като част от ръководството ", безапелационен бе Вигенин.

Според него някои партии политиканстват и се пробват да употребяват страховете на хората, с цел да натрупат политически дивиденти, това не трябва да се случва. Българска социалистическа партия работи умерено, умерено, дейно и се опитваме да държим тази линия, която в някаква степен да държи българското общество единно, сподели още зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

" Неведнъж съм казвал, че огромният риск за сигурността на България не е толкоз външната военна опасност, а тежкото разделяне в българското общество ", уточни Кристиан Вигенин.

„ Как да назовем нещо, което е обвързвано с пълномащабна военна интервенция на територията на цялата страна, в която непознати войски навлизат? Какво е това, с изключение на война “, съобщи Вигенин по отношение на публичната полемика по този въпрос като добави, че от тази позиция в Българска социалистическа партия не е имало съмнения по какъв начин това да бъде наречено. " Не е въпросът по какъв начин ще го назовем, въпросът е какво е то, и че не може в 21-и век да си решаваме проблемите с сходен вид войни ", безапелационен бе зам.-председателят на Народното събрание, представен от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

По мотив предлагането на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор по отношение на войната Кристиан Вигенин разяснява, че част от хората сега не виждат тази потребност, само че му се коства, че доста скоро ще сме в състояние, в което ще се питат за какво не са послушали Нинова, когато го е предложила.

Той изясни, че от една страна поради войната са нарушени доставките на компаниите ни. Ще се окаже, че доста огромна част от компаниите ни няма да могат да изпълнят своите ангажимент, може да им се наложи да записват загуби и наказания. Това, което Нинова се пробва да направи, е да се облекчи този развой. Това е едно предложение на икономическия министър, то е далновидно, гледа малко по-напред от обстановката сега, изясни Кристиан Вигенин.

Във връзка с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, той съобщи, че когато се потегля към такава стъпка, би трябвало да си сигурен, че тя ще получи развиване. " Видно прокуратурата блокира този развой, уповавам се да не е напълно с политически претекстове. Това не трябва да ни учудва, тъй като за нас основният прокурор постоянно е бил там, с цел да пази предходната власт, а не, с цел да я проверява. Който е прегрешил, би трябвало да си заплати за това, не би трябвало да има чадъри ", безапелационен е Кристиан Вигенин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР