Рискът от въздействието на вечните химикали започва още преди раждането,

...
Рискът от въздействието на вечните химикали започва още преди раждането,
Коментари Харесай

Вечните химикали виновни за затлъстяването при децата

Рискът от въздействието на " безконечните химикали " стартира още преди раждането, откри изследване, представено от електронното издание " Медикъл Експрес ".

Излагането на действието на пер- и полифлуороалкилните субстанции (PFAS) по време на бременността е обвързвано с леко повишени показатели на телесна маса и с повишен риск от затлъстяване при децата, сочат резултатите от проучването под управлението на университета Браун, Съединени американски щати.

Подобна връзка бе записана при предходни проучвания, само че данните не бяха безапелационни. Новото проучване е извършено въз основа на доста повече данни, сподели ръководителят му Юн " Джейми " Лиу, постдокторант по епидемиология в Училището за публично здраве в университета Браун.

Резултатите са въз основа на осем изследвани групи в разнообразни региони на Съединени американски щати, с разнообразни демографски характерности, сподели Лиу. Това прави резултатите от проучването по-подходящи за резюме във връзка с цялото население, уточни той.

Изследването е анализирало данни, събирани в продължение на две десетилетия, за 1391 деца на възраст от две до пет години и за техните майки от щатите Калифорния, Илинойс, Масачузетс, Колорадо, Ню Хемпшър, Джорджия и Ню Йорк.

Пер- и полифлуороалкилни субстанции се употребяват в някои типове водоустойчив текстил, в артикули за персонална хигиена, в противопожарна пяна, в опаковки на храни, в медицински артикули и голям брой домашен артикули. Смята се, че са извънредно дълготрайни и се счита, че ще са устойчиви в околната среда в продължение на хиляди години, заради което са известни и като " безконечни химикали ", предава Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР