Рискът от алергична реакция към ваксините може да се определи

...
Рискът от алергична реакция към ваксините може да се определи
Коментари Харесай

Алерголог: Рискът от реакция след ваксина може да се определи с тест |

Рискът от алергична реакция към имунизациите може да се дефинира с тест преди имунизацията. Това сподели по БНР доктор Борислава Крушева, алерголог в Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „ Александровска “.

„ Всеки трети човек има някакво алергично заболяване и по тази причина въпросите и подозренията към имунизирането на тези пациенти би трябвало да бъдат изяснени. След направени над 7 милиарда дози ваксини по света се оказа, че честотата на алергичните реакции е 1,31 на един милион сложени дози. Което е % като при останалите типове ваксини ", разясни тя.

По думите ѝ няма никакви противопоказания за имунизация при пациенти с бронхиална астма алергичен ринит /сенна хрема/, чувствителност към микрокърлежи в домашния прахуляк, медикаментозна алергия, която не протича с тежки реакции, хранителна алергия и инсект алергия.

Кои са рисковите групи

Риск от алергична реакция има при хора, претърпели анафилактичен потрес след банкет на лекарства (мускулно или венозно); при слагане на ваксини в миналото; след банкет на някои храни; след ужелване, по различен мотив, който не е обвързван със състава на Коронавирус имунизациите.

Такива пациенти би трябвало да се имунизират след консултация със експерт алерголог, безапелационна е доктор Крушева. 

Тя посочи кои съставки във имунизациите могат да провокират алегична реакция:

" Това са полиетилен гликол във " Пфайзер ", полиетилен гликол и трометамол в състава на " Модерна " и полисорбат 80 в състава на " Астра Зенека " и " Янсен ".

Вече се прави тестуване с с тези 4 съставни елементи на имунизациите, за се дефинира алергичния риск, заяви алергологът.

Тестуването се регистрира на 20-та минута. Преди това се снема подробна алергологична анамнеза от пациента ", сподели още тя.

След теста се дават рекомендации на пациента по какъв начин да се подходи.

" Според рекомендациите за Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, които ние следим съществено, не се предлага премедикация с антихистаминови препарати преди имунизация. Но ние даваме хапче три дни преди имунизация, тъй като българинът е привикнал да бъде по-спокоен преди каквато и да е намеса. След първата игла на имунизацията пожелаваме от тях да ни оповестят по какъв начин е минал процеса ", уточни още доктор Крушева.

Специалистът поучава имунизацията на пациенти с алергии да се прави в медицински център или болница .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР