Риск за националната сигурност представлява Русия, но засега пряка заплаха

...
Риск за националната сигурност представлява Русия, но засега пряка заплаха
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: 15 страни подписахме за щит на европейското небе

" Риск за националната сигурност съставлява Русия, само че към този момент директна опасност за замесване на България във боен спор няма ", акцентира министърът на защитата

" Днес 15 страни подписахме писмо за желание за по този начин наречения щит на европейското небе. Това е система от земно основани системи за противовъздушна защита. Надявам се идващото постоянно държавно управление да продължи тази самодейност, тъй като смятам, че е извънредно значима за България ". Това съобщи Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата след срещата на министрите на защитата в Брюксел, съобщи БГНЕС.

Стоянов сподели, че няма определена съответна система, само че има предпочитание от европейските сътрудници тези системи да бъдат създавани в Европа. " Опитът ми демонстрира, че има такива системи в Съединени американски щати и в Израел ", сподели той.

" Риск за националната сигурност съставлява Русия, само че към този момент директна опасност за замесване на България във боен спор няма ", акцентира министърът на защитата.

Стоянов изясни, че на срещата на министрите на защитата на страните членки на НАТО са разискали значими въпроси. " Първият беше за използването на новата стратегическа идея за използването на въздържане и защита. Втората значима тематика бяха интервенциите на НАТО и на Европейски Съюз ", заяви той.

Стоянов уточни, че по първата тематика България е почнала процеса на имплементиране на самата тактика имайки поради многонационалната бойна група. " Ние потвърдихме нашето присъединяване в задачите - в Косово, Босна и Херцеговина и Ирак. Особено внимание отделихме на задачата Алтея на Европейски Съюз, която е под управлението на НАТО. Считаме, че тази задача би трябвало да бъде продължена ", акцентира той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР