Риск от нахлуване на нелегални мигранти има и на българо-гръцката

...
Риск от нахлуване на нелегални мигранти има и на българо-гръцката
Коментари Харесай

Наш евродепутат алармира ЕС за опасността от мигрантска криза

 Риск от навлизане на незаконни мигранти има и на българо-гръцката граница, която е единствено на 30 км от границата сред Гърция и Турция. Това сигнализира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в границите на разискванията в Европейския парламент по отношение на обстановката с мигрантите и общия отговор на Европейски Съюз за сигурността на външните граници.

Пленарната сесия се организира изключително в белгийската столица и беше съкратена поради подхванатите ограничения за преодоляване на епидемията от ковид, като в дневния ред  намериха място единствено най-неотложните  тематики.

" Приветствам отпуснатата финансова и техническа помощ за Гърция за справяне с рецесията, само че приканвам Европейска комисия да обърне внимание и на компликациите, пред които е изправена България поради рисковата обстановка ", съобщи българският евродепутат, който е и зам.-председател на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал.

" Макар че в този момент фокусът е върху Гърция, България също дели обща външна граница с Турция, която и преди се е употребила като маршрут към западните страни ", напомни Радев. Той добави, че към този миг близо 35 000 души са на прага на Европа, като измежду тях има и доста деца, множеството от които без придружители.

Емил Радев моли за " неотложно преразглеждане на Дъблинския правилник и законодателството, обвързвано с убежището ", изтъквайки, че " Европейски Съюз е виновен сътрудник, придържащ се прецизно към поетите задължения ".

Българският евродепутат изрази вяра, че Турция също ще се прояви като виновен сътрудник и " ще продължи да извършва своята част от съглашението с Европейски Съюз, без да извива ръце ".

" Вярвам, че в този момент е моментът да покажем солидарността си и да предприемем всички нужни дейности в кратковременен и в дълготраен проект, с цел да реализираме нова амбициозна политика за миграцията, отговаряща на днешните провокации ", безапелационен бе Радев.

В своето изявление комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон също обърна внимание на нуждата от обща европейска система за леговище. Според нея, макар че Европейски Съюз е по-добре квалифициран за преодоляване на бежанска вълна по отношение на 2015 година, към момента липсват съществени принадлежности на европейско равнище за безспорна подготвеност при последваща такава рецесия. " Това, което ни липсва, е обща европейска система за леговище и миграция. Това е значителен проблем. Работя по него, откогато заех тази служба “, добави комисар Йохансон. Тя разясни, че сега се води разговор с всички държави-членки, за да бъде открит компромис, и се готвят оферти, които могат да бъдат показани след Великден.

Само преди дни, директно след мигрантската рецесия на гръцко-турската граница, Емил Радев изпрати въпрос до Европейската комисия с искане за писмен отговор. Той попита дали се планува отпущането на финансова помощ за България, която пази външната граница на Европейски Съюз. Настоявайки за поддръжка във връзка със засиления мигрантски напън, евродепутатът насочи въпрос и дали се планува за страната ни даването на друга помощ - техническа, експертна, филантропична.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР