Риши Сунак вече официално е премиер на Великобритания. Той е

...
Риши Сунак вече официално е премиер на Великобритания. Той е
Коментари Харесай

По-богат от краля, фен на Брекзит: кой е Риши Сунак


Риши Сунак към този момент публично е министър председател на Англия. Той е по-богат от Чарлз III. Син на доктор и фармацевтка. Фен на Брекзит и някогашен финансов министър в държавното управление на Борис Джонсън. Какво още се знае за него?

Риши Сунак към този момент изнесе и първата си тирада като министър председател

Риши Сунак е първият английски министър председател с мрачен цвят на кожата, първият хиндуист на Даунинг стрийт и първият министър-председател, който е по-богат от английския крал. Всъщност той е един от най-заможните хора в цялата страна. А брачната половинка му е една от най-богатите дами в света. Цялото състояние на Сунак, дружно с това на брачната половинка му, се прави оценка на към 730 милиона паунда.

Фактът, че Риши Сунак харчи големи суми за облекло го трансформира в уязвим претендент в лятната предизборна акция против Лиз Тръс. Тогава известна нейна поддръжничка разгласи, че Сунак носел костюм за 3500 паунда и обувки за близо 500 паунда, до момента в който Тръс носела обеци за 4,50 паунда. Информацията беше оповестена и от  " Ивнинг стандарт " и, несъмнено, съдържаше и прикрито обръщение: че Тръс е много по-близо до хората и до елементарния консуматор.

Всъщност, по време на предизборната акция тъкмо Риши Сунак беше оня, който се застъпваше за елементарните хора: " Лиз споделя, че има вяра в понижението на налозите, а не в директните помощи. Не мисля, че това е вярно. Това не е подобаващ проект за нашата страна ", разгласи тогава Сунак. " Ако не помогнем непосредствено на уязвимите, на хората с най-ниски приходи, на пенсионерите, това би било честен неуспех от страна на консервативното държавно управление. И не мисля, че британците ще ни го простят. "

Богатството му повдигна въпроси

Сунак е роден в Саутхемптън, Южна Англия, през 1980 година, родителите му са от индийски генезис. Баща му е доктор, а майка му - фармацевт. По време на предизборната акция Сунак постоянно разказваше по какъв начин е помагал на майка си със счетоводството. Очевидно още от дребен той се е справял добре с числата. Посещавал е частно учебно заведение, а по-късно e следвал в елитните университети в Оксфорд и Станфорд, където среща и своята брачна половинка. Акшата Мурти е щерка на индийски стоманодобивен магнат и една от най-богатите дами в света.

Но и самият Сунак печели доста добре, в това число като анализатор в капиталовата банка " Голдман Сакс " и като сътрудник в хедж фонд. Съпрузите Сунак и Мурти имат две дъщери и притежават имоти в Германия и на други места по света. Твърди се, че в дома си в Северен Йоркшир Сунак е построил басейн и спа център на стойност 400 000 паунда. " Гардиън " даже повдигна въпроса дали Риши Сунак не е прекомерно богат, с цел да бъде министър-председател. Въпрос, който прочее, към този момент получи своя отговор.

Парите обаче към този момент му сътвориха и проблеми. Оказа се, че брачната половинка му не е задължена да заплаща налог върху интернационалните си приходи в Обединеното кралство. Това е законно, само че за новия министър председател е много парлива тематика.

В пандемията - повече страна, не по-малко

Риши Сунак е считан за " типичен " реакционер, подкрепящ ниските налози и ниски държавни разноски - най-малко в естествени времена. По време на пандемията той призна, че тази политика не може да бъде поддържана. За да отбрани бизнеса и работните места, той разгласи стратегии за помощ на стойност милиарди и вкара тип обезщетение за работа на понижено работно време, каквото до тогава не бе съществувало във Англия.

Сунак имаше и спор с някогашния министър председател Борис Джонсън по отношение на разходната политика. Джонсън искаше да разполага с повече пари за проектите си, до момента в който Сунак се стремеше да управлява разноските. През лятото Сунак настоятелно посъветва Лиз Тръс да не вкарва данъчни облекчения, финансирани с дълг, точно в този миг. И предизвести - с право, както към този момент всички знаят - за пагубни последствия при сходна стъпка.

По време на предизборната акция той неведнъж подлагаше на критика Лиз Тръс за фискалните ѝ проекти: " Личният ви стопански консултант сподели, че при осъществяване на проекти ви лихвените проценти ще се покачат до към 7 %. " И се обърна към публиката с думите: " Помислете какво би означавало това за вашите ипотеки. "

Риши Сунак влезе в политиката едвам през 2014 година. Той бързо се изкачи нагоре. Само година по-късно към този момент беше народен представител от консерваторите в Камарата на общините. Сунак поддържаше концепцията за Брекзит, както и Борис Джонсън като водач на партията и министър-председател. В неговия кабинет Сунак бе финансов министър до юли 2022 година. Впрочем, точно оставката на Сунак доведе до падането на самия Борис Джонсън, упрекваха го критиците му. Сега самият Сунак е на поста, който Джонсън бе заставен да освободи. И дава обещание да служи на страната почтено и смирено.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
От тях зависи ориста на английското кралство
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР