Риши Сунак ще стане следващият министър-председател на Великобритания, надделявайки в

...
Риши Сунак ще стане следващият министър-председател на Великобритания, надделявайки в
Коментари Харесай

Риши Сунак е първият цветнокож премиер на Великобритания

Риши Сунак ще стане идващият министър-председател на Англия, надделявайки в безредна конкуренция за водачество на Консервативната партия в понеделник, откакто оставащият му противник за поста Пени Мордаунт се отдръпна, написа The New York Times, като отбелязва, че той ще бъде третият водач на Англия за седем седмици и първият цветнокож министър-председател в нейната история.

42-годишният някогашен министър на финансите, който е наследник на индийски имигранти, завоюва надпреварата за заместител на отстранената Лиз Тръс, която подаде оставка под напън предишния четвъртък, откакто икономическата й стратегия провокира разтърсвания.

Борис Джонсън, министър-председателят преди Тръс, се отдръпна от конкуренцията в неделя вечерта, разчиствайки пътя за Сунак, който провокира Тръс предишното лято, само че загуби в гласуването на членовете на партията. Като единственият оживял претендент този път Сунак не беше подложен на ново гласоподаване от членовете.

Това беше стремглав поврат за Сунак, чиято оставка от кабинета на господин Джонсън през юли задвижи събитията, които смъкнаха ръководителя му поради поредност от кавги и вкараха Англия в седмици на политически катаклизми.

Ето какво би трябвало да знаете за успеха на Сунак, написа NYT:

Това го слага в категорията на Маргарет Тачър, първата жена министър-председател на Англия, и Бенджамин Дизраели, единственият й премиер-евреин. Но също по този начин го слага на поста в извънредно сложен миг.

Англия страда от световния камшик на инфлацията, както и от вредите, породени от самата Лиз Тръс, чиято икономическа стратегия, включваща огромни понижения на налозите, прекатурна пазарите и изпрати паунда в исторически най-малко.

Сунак към момента е изправен пред огромни трудности в опитите си да сплоти една деморализирана и разграничена Консервативна партия. Оттеглянето на Борис Джонсън и несполучливата кандидатура на Пени Мордаунт ще ядосат доста членове. Някои не престават да гледат на Сунак като на политически палач на някогашния му началник, написа американското издание.

Консерваторите изостават от опозиционната Лейбъристка партия с повече от 30 процентни пункта в социологическите изследвания. Призивите за общи избори започнаха и евентуално ще се засилят, защото новият министър-председател подхваща икономическа стратегия за стягане на коланите по време на рецесия с разноските за живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР