Риши Сунак получи най-много гласове и на произведения в понеделник

...
Риши Сунак получи най-много гласове и на произведения в понеделник
Коментари Харесай

Риши Сунак е фаворит на изборите за лидер на британските консерватори

Риши Сунак получи най-вече гласове и на творби в понеделник трети тур от изборите за нов водач на английската Консервативна партия, съобщи Ройтерс.

Бившият министър на финансите бе подсилен от 115 консерватори от Камарата на общините. На второ място остана държавната министърка за комерсиалната политика Пени Мордонт с 82 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи поддръжката на 71 депутати от долната камара на английския парламент.

На четвърто място се класира някогашната държавна министърка по въпросите на равнопоставеността Кеми Бейдънок с 58 гласа.

От конкуренцията отпадна депутатът Том Тугендхат, който, както се очакваше, остана финален. Той получи поддръжката на 31 свои сътрудници от Камарата на общините.

Британските консерватори избират собствен нов водач на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък предходната седмица разгласи, че се отдръпва, на фона на възходящото вътрешнопартийно неодобрение против него след поредицата кавги, в които той се оказа забъркан.

Четвъртият тур от гласуването е плануван за вторник.

Най-късно до 21 юли би трябвало да останат единствено двама претенденти. След това към 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов водач на групировката. Името му ще бъде оповестено на 5 септември.

Риши Сунак се трансформира във любимец на изборите. Бившият министър на финансите, чиято оставка по-рано този месец даде тона за надигане на вълната на вътрешнопартийно неодобрение против Джонсън, получи най-вече гласове и на трите досегашни тура от конкуренцията, всякога оставяйки след себе си държавната министърка за комерсиалната политика Пени Мордонт на второ място и министърката на външните работи Лиз Тръс на трето. 42-годишният Сунак има всички шансове да стане първият министър-председател на Англия от индийски генезис. Основната конспирация на сегашните предварителни гласувания е кой ще е противникът на някогашния финансов министър в същинската конкуренция - 49-годишната Мордонт или Тръс, която навършва 47 години на 26 юли.

И в случай че достигането на Риши Сунак до финалната конкуренция бе считано за съвсем несъмнено още предходната седмица, то тогава за любимец за краен победител бе считана Пени Мордонт.

Проучване, извършено от ЮГав измежду близо 900 партийни членове, сподели предходната седмица, че Мордонт би победила всеки от останалите претенденти на общото гласоподаване, отбелязва Ройтерс. Тя имаше голяма преднина пред Сунак, който се представяше неприятно против съвсем всички други кандидати, и букмейкърите ѝ отреждаха най-големи шансове.

В четвъртък предходната седмица " Бет365 " (Bet365) оферираше коефициент 1,66 за Мордонт, т.е. оценяваше възможностите ѝ на към 60 %. Сунак бе втори, съгласно тази водеща английска букмейкърска къща, само че с коефициент 4,33 - възможност от порядъка на 20 %. Шансовете на министърката на външните работи Лиз Тръс бяха оценени на към 15 % - коефициент над шест.

При това Сунак и Мордонт бяха считани за съвсем сигурни финалисти - коефициент единствено 1,25 или късмет от порядъка на 80 %. Лиз Тръс бе трета и в това отношение, с коефициент 2,50, т. е. възможност под 40 %.

За четири дни обаче нещата се трансформираха. Сунак към този момент е любимец за краен победител съгласно " Бет365 ", с коефициент 1,90 или възможност от близо 50 %. Лиз Тръс е втора с коефициент 3,25, т. е. възможностите ѝ са оценени на към 30 %. Пени Мордонт към този момент е едвам трета с коефициент 5,50, което значи възможност под 20 %.

Що се отнася до това кои двама кандидати ще стигнат до финалното гласоподаване, в което ще вземат участие редовите тори, единият от тях на процедура сигурно е Риши Сунак, най-малко съгласно
букмейкърите - " Бет365 " предлага коефициент от 1,02, т. е. късмет от близо 99 %. Лиз Тръс обаче към този момент е любимец за другото място, с коефициент 1,61 или възможност от порядъка на 60 %. Шансовете на Пени Мордонт са оценени на към 40 % - коефициентът за нея е 2,25.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР