Риши Сунак, единият от двамата претенденти за приемник на Борис

...
Риши Сунак, единият от двамата претенденти за приемник на Борис
Коментари Харесай

Сунак се опитва да преодолее изоставането си в надпреварата за нов лидер на Великобритания

Риши Сунак, единият от двамата кандидати за правоприемник на Борис Джонсън на премиерския пост във Англия, отбрани решението си да напусне държавното управление и по този начин да спомогне за слагане на завършек на изпълненото със кавги ръководство на Джонсън, съобщи Асошиейтед прес.

Сунак упрекна критиците си, че гледат през розови очила на последните два месеца от живота на кабинета " Джонсън ". " Правителството се оказа от неверната страна по доста значим етичен въпрос ", сподели кандидат-премиерът.

Съюзниците на Джонсън упрекват Сунак, че с решението си предишния месец да подаде оставка като министър на финансите в държавното управление на Джонсън е направил изменничество. В претекстовете за отдръпването си той уточни тогава етичните кавги, в които се беше забъркал кабинетът, и разгласи, че " не може да се продължава по този метод ". След това оставка подадоха над 50 членове на държавното управление, с което не оставиха на премиера различен избор с изключение на да се отдръпна от лидерското място в Консервативната партия.

Проучванията за настройките измежду актива на торите сочат преднина за външния министър Лиз Тръс пред Сунак в конкуренцията за правоприемник на Джонсън. Днес по пощата в домовете на към 180 000 членове на Консервативната партия дойдоха бюлетините, с които те ще дефинират спечелилия. Новият водач ще бъде разгласен на 5 септември и автоматизирано ще стане министър-председател на Англия.

През 2019 година Джонсън изведе консерваторите до безапелационна изборна победа, само че по-късно се забърка в поредност кавги, най-шумни от които бяха тези за организирането на купони в нарушаване на ограниченията против разпространяването на КОВИД-19, поради които полицията го санкции. Той съумя да се задържи на власт макар отрицателния отзив от свадите, само че в последна сметка на 7 юли подаде оставка поради нов скандал, избухнал по отношение на предопределение на политик, упрекнат в непристойни полови дейности. Именно той провокира и всеобщите оставки на министрите му.

Сунак заложи в конкуренцията на тактика да се показва като умел министър, който може да преведе страната през икономическите компликации, подбудени от пандемията и войната в Украйна. Той беше любимецът на депутатите тори, които трябваше да сведат до двама претендентите за нов водач, откакто в началото те бяха 11.

Но към този момент Тръс като че ли се оправя по-уверено и завоюва поддръжката на някои знакови имена измежду депутатите и министрите от Консервативната партия с обещанията си да понижи налозите и бюрокрацията.

Заменилият Сунак като финансов министър Надим Захауи сподели, че поддържа Тръс, тъй като тя предлага ограничения за стимулиране на стопанската система за разлика от Сунак, който съгласно Захауи ще я съсипе.

Сунак упрекна Тръс, че дава неизпълними обещания, изключително в икономическата сфера. Тръс планува в програмата си незабавно да понижи налозите, с цел да намали цената на живота за хората, а понижените доходи за страната от тази мярка да бъдат обезщетени със заеми. Според Сунак първостепенната задача на новия министър-председател би трябвало да бъде преодоляването на инфлацията.

Но през днешния ден и той даде обещание огромно поетапно понижаване на данъчното облагане върху приходите през идващите няколко години, в което критиците му видяха оттегляне от досегашните му възгледи под натиска на триумфите на Тръс в конкуренцията. Сунак разгласи, че до 2029 година ще понижи главната данъчна ставка за приходите от 20 на 16 %.

" Искам да съм сигурен, че ще можем да платим за това. Искам да съм сигурен, че можем да създадем това паралелно с обезпечаването и на стопански напредък ", сподели Сунак.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР