РИОСВ-Варна извърши проверка по сигнал за замърсяване на Южния плаж,

...
РИОСВ-Варна извърши проверка по сигнал за замърсяване на Южния плаж,
Коментари Харесай

След проливните валежи: Южният плаж във Варна е замърсен с хигиенни материали

РИОСВ-Варна извърши инспекция по сигнал за замърсяване на Южния плаж, оповестиха от екоинспекцията.

На 18 септември, към 16:30 часа е получен сигнал, касаещ замърсяване с хигиенични материали - мокри кърпички в региона на плажа.

Извършена е незабавна взаимна инспекция от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда, БДЧР и Регионална лаборатория-Варна към Изпълнителна агенция по околна среда, в региона от вълнолома, в посока север - до плаж „ Варна-север ”.

При огледа е открито съществуване на мокри кърпички, пластмасови боклуци, клони, листа и други в морската вода и на плажната линия. Концентрацията на замърсването понижава от юг на север.

На 17 септември след обяд и през нощта над Варна преваляха значителни превалявания . Замърсяването на плажната линия е вследствие на изобилните превалявания и запушването на решетка към преливника на разбъркан битов колектор към дъждовен колектор, заустен в Черно море.

Констатирани са и следи от високи води, вследствие на което е позволено преливане на смесени води над решетката към дъждовния колектор. В момента на инспекцията няма преливане на отпадъчни води от битовия колектор в дъждовния колектор и надлежно в Черно море.

Колекторът се стопанисва от „ ВиК-Варна ” ООД.На сдружението са дадени наставления от Регионална инспекция за опазване на околната среда - да се почисти позволеното замърсяване с боклуци по плажната линия, както и да се почисти решетката на преливника от насъбраните боклуци.

Екоинспекцията ще наблюдава осъществяването на предписанията. По поръчка на Басейнова дирекция, от Регионална лаборатория-Варна са взети водни проби от морските води.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР