Рилският манастир мина на режим на тока, след като получи

...
Рилският манастир мина на режим на тока, след като получи
Коментари Харесай

ЕФЕКТЪТ НА ПРОМЯНАТА: Сурвакаха Рилския манастир с 28 бона за ток - емблемата на православието се грее с нафта и дърва

Рилският манастир мина на режим на тока, откакто получи тройно по-висока сметка за електричество за миналия месец декември. Фрапантната фактура от 28 000 лева принудила игумена на Светата обител - свещеник Евлогий, да наложи ограничаващи ограничения, с цел да се пести от ток.

" Ситуацията в Рилския манастир е такава, както и в цялата страна. Ние се отопляваме с нафта, към този момент сме на режим, натрапен от нас самите. За да можем да издържим, пускаме парното 2 часа сутринта рано - поради ниските температури, 2 часа на обяд, вечерта и през нощта също пускаме по 2 часа, с цел да не замръзнат инсталациите.

Ние към този момент изнемогваме, тъй като втора година сме на свободния пазар и имаме контракт с компания, съгласно който не би трябвало да плащаме такива сметки. Хората обаче ни обясниха, че токът е поскъпнал за всички и няма какво да създадем ", изясни дядо Евлогий, представен от " Телеграф ".
свързани новини2610на 11.12.2021
По думите му страната е дала обещание да изплати някакви обезщетения през месец февруари, само че към момента няма изясненост по кое време и какъв брой.

" Сметките ни в този момент са най-малко 3 пъти по-високи по отношение на същия интервал за миналата година. Водим се, че използваме индустриален ток, само че ние не сме промишлено дружество. Високите цени обаче идват от многото техника - ние имаме фризери, компютри, секретар, там където се обитават защитата и СОТ са на електрически радиатори ", посочи игуменът.

За да пестят от ток, в Рилския манастир към този момент не употребяват даже електрическите фурни в кухнята. Готвят най-вече на печка на дърва, с цел да вършат икономии. Високите цени даже се отразили и в визитите. Заради по-скъпите горива все по-малко били посетителите в Светата обител. Друга причина за отлива на туристи била и пандемията.

" При нас в храма се влиза наложително с маски, а в музея - с негативен тест за ковид. Ние съблюдаваме всички противоепидемични ограничения, дезинфекцираме, само че хората се тормозят “, споделя още свещеник Евлогий.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР