Риганът заема специално място в средиземноморската диета, чиито ползи за

...
Риганът заема специално място в средиземноморската диета, чиито ползи за
Коментари Харесай

Риган и масло от риган – какви лечебни свойства крият

Риганът заема особено място в средиземноморската диета, чиито изгоди за здравето от дълго време са приети.

Както билката, по този начин и етеричното масло, извлечено от нея, има огромно значение в хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост, написа електронното издание boldsky.com.

Някои от главните дейни съединения в маслото от риган включват тимол, карвакрол, бета-мирцен, камфен, кариофилен, гама-терпинен, линалоол и транс-сабинен хидрат. 

Ползи за здравето от ригана и етеричното масло от него

1. Облекчава менструалните болки

Риганът има мощни противовъзпалителни и аналгетични свойства, които облекчават болката, в това число и менструални конвулсии.

Активните съединения в билката могат да оказват помощ за разпределяне на стомашно-чревните мускули и за понижаване контракциите на матката.

2. Насърчава здравето на сърцето

Риганът изобилства от потребни за сърцето хранителни субстанции като калий и магнезий. Те играят основна роля в поддържането на естествения сърдечен темп и спомагат за намаление на кръвното налягане, предотвратявайки риска от хипертония.

3. Притежава антимикробни свойства

Риганът има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Известно е, че съединения като карвакрол и терпени, съдържащи се в него, инхибират редица патогени като вируса H1N1, аденовирус, вируса на хепатит С и вируса на човешкия имунодефицит (HIV); бактерии като Staphylococcus aureus и Salmonella typhi, както и гъбички Candida albicans. 

4. Лекува малария

Етеричното масло съдържа съединения като карвакрол, линалоол, тимол, терпинен и цимен, които имат антипаразитна интензивност против паразити като Trypanosoma brucei rhodesiense и Plasmodium falciparum. То е известно и като лек против малария.

5. Подпомага здравето на костите

Според USDA, в 100 грама риган се съдържа 1600 mg калций. Високите количества от този минерал могат да оказват помощ за поддържане на здравето на костите, попречване на костната загуба, увеличение на костната компактност и понижаване на риска от болести като артрит. 

6. Помага при запушен нос

Антимикробните и противовъзпалителни свойства на ригана могат да оказват помощ за лекуване на пациенти, страдащи от запушен нос, подобрявайки дихателната активност и предотвратявайки по-нататъшното размножаване на микробите.

Вдишването на масло от риган след прибавянето на няколко капки от него към вряща вода може да помогне за възстановяване на признаците при хрема и запушен нос.

7. Улеснява зарастването на рани

Според изследване етеричното масло от риган се употребява значително като национален лек за улеснение на заздравяването на рани. Кожните рани са основно резултат от инфектиране и противовъзпалителният потенциал на ригана може да помогне за понижаване на този резултат. 

8. Контролира диабета

Според изследване, карвакролът може да помогне за понижаване на равнищата на кръвната захар. Това вещество предотвратява инсулиновата устойчивост, намалява равнищата на холестерола, пази клетките на панкреаса и даже може да предотврати или обърне хода на диабета. Риганът може също да помогне за попречване на риска от чернодробна фиброза, породена от диабет и инсулинова устойчивост. 

9. Предпазва от рак

Риганът и неговото масло могат да оказват помощ за инхибиране на растежа на раковите кафези и за попречване на разпространяването им. 

10. Лекува редица респираторни болести

Риганът е обичайно средство за лекуване на редица респираторни болести като астма, кашлица, простуда, възпалено гърло и бронхит. 

11. Подобрява здравето на стомашно-чревния тракт

Риганът оказва позитивен резултат върху здравето на стомашно-чревния тракт и може да помогне за лекуване или възстановяване на положението при диария, стомашни болки и проблеми с храносмилането.

Начини да включите риган във вашата диета
Чаят от тази билка лекува бързо белия дроб
Алергии, астма, рискови микроорганизми и поемане на разнообразни замърсители могат да причинят проблеми на горните дихателни пътища. Симпто...
Прочети повече
Риганът е ароматна билка, която може да добавите непосредствено към ястията. Той може да се поръси върху пица, салата или самун.

Риганът е съвършено допълнение и към маринованите храни. Комбинира се добре със сирене. Може да бъде чудесно допълнение към солени бисквити. 

Маслото от риган се употребява като средство за масаж за разпределяне на мускулите.

За лекуване на кожни инфекции или укрепване на рани, то се употребява или като главно масло, или се смесва с масло-носител. Прилага се локално върху мъчителните зони, с цел да облекчи болката и възпалението.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор или експерт по здравословно хранене!

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР