Рига. Латвийското правителство на заседание одобри предложението на министъра на

...
Рига. Латвийското правителство на заседание одобри предложението на министъра на
Коментари Харесай

ТАСС: Правителството на Латвия обяви извънредно положение по границата с Беларус

Рига. Латвийското държавно управление на съвещание утвърди предлагането на министъра на вътрешните работи Мария Голубевая за въвеждане на изключително състояние на границата с Беларус заради напора на незаконни мигранти там, което ще бъде в действие до 10 ноември, предава TACC .

" Решението на държавното управление за въвеждане на изключително състояние на латвийската граница е взето. Укрепването на граничната отбрана ще стартира неотложно ", съобщи министърът в профила си в „ Туитър “.

Както локалната организация LETA оповестява базирайки се на решението на кабинета, изключителното състояние ще работи в три крайгранични региона на републиката и във втория по величина град в страната - Даугавпилс. Държавната гранична работа има право да употребява физическа мощ и специфични средства, с цел да връща неотложно в Беларус лица, които нелегално минават държавната граница на Латвия.

Решението на държавното управление също по този начин планува Националните въоръжени сили (NAF) и полицията да подкрепят граничните чиновници в обезпечаването на граничен надзор на латвийско-беларуската граница, с цел да се предотврати противозаконното й прекосяване.

Латвия, следвайки Литва, се сблъска със засилена незаконна миграция от територията на Беларус. Само през последните пет дни на границата са арестувани 283 извършители, а общо от началото на годината - 343. Латвийските управляващи вкараха засилен надзор и защита на границата и активизираха ресурсите на граничната работа и армията. Премиерът Кришиянис Каринш предходната седмица разгласи желанието си да форсира построяването на инфраструктура на границата с Беларус, а министърът на вътрешните работи предложи да се вкара изключително състояние в граничната зона, с цел да се разширят опциите на граничните чиновници да връшщат назад мигрантите в Беларус.

За да се бори с незаконната миграция, Латвия преди няколко години разгласи желанието си да укрепи 173 км от границата с Беларус, в това число да издигне ограда с дължина 135 км. Стойността на плана беше оценена на 27,6 милиона евро, а работата беше планувано да завърши през 2021 година, само че заради откритите от Държавната счете палата на нередности процесът на строителство спря. Миналата седмица републиканските управляващи оповестиха желанието си да ускорят построяването на инфраструктура на границата с Беларус. Министерството на вътрешните работи внесе съответния план за решение на държавното управление за разглеждане.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР