Рига/Брюксел. Двудневната среща на външните министри на НАТО се открива

...
Рига/Брюксел. Двудневната среща на външните министри на НАТО се открива
Коментари Харесай

ТАСС: Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят сдържането на Русия и Китай и сътрудничеството с Украйна и Грузия

Рига/Брюксел. Двудневната среща на външните министри на НАТО се открива във вторник в Рига. Участниците имат намерение да обсъдят въпросите за въздържане на Русия и Китай, да прегледат главните тези на новата стратегическа идея на Алианса, която би трябвало да бъде утвърдена през лятото на 2022 година на срещата на върха в Мадрид, да обсъдят интервенциите и увеличението на разноските за защита на Алианса, да създадат заключения от неуспеха на задачата на НАТО в Афганистан и да обсъдят връзките на НАТО със страните сътрудници – Швеция, Финландия, Украйна и Грузия, осведоми ТАСС .

По време на срещата доста внимание ще бъде отделено на миграционната рецесия на границата с Беларус, която алиансът назовава „ хибридна офанзива на режима на Лукашенко “. Алиансът обаче не има намерение да подхваща никакви на практика ограничения в тази област. В Рига генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще подпишат взаимна декларация за съдействие сред Европейски Съюз и НАТО.

Този път главното обвиняване против Русия ще бъдат изказванията, че Москва е съсредоточила огромни сили покрай границата с Украйна и се готви за „ нападателни дейности “. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази тези обвинявания в Брюксел на конференция на 26 ноември, а по-късно ги повтори три пъти със същите думи на три следващи конференции във Вилнюс и Рига, които той поредно изнасяше на 27-29 ноември.

Столтенберг означи, че НАТО вижда „ необикновена централизация на съветски сили “ на границата с Украйна и „ следи от близко обстановката “. Според него НАТО следи десетки хиляди военнослужещи, бронетехника, артилерия, средства за радио-електронна битка и дронове. Генералният секретар не посочи къде се намира всичко това.

„ Призоваваме Русия да деескалира и да понижи напрежението “, повтори той четири пъти.

Столтенберг уточни и „ наклонността на нападателно държание на Русия “ и нейната „ подготвеност да употребява военна мощ против прилежащи страни “. В същото време той се разгласи за разговор с Русия, с цел да се предотврати ескалация на напрежението или военни произшествия. Столтенберг за следващ път съобщи, че НАТО е за провеждането на идващото съвещание на Съвета Русия-НАТО (СНС), на което самият Алианс постави край, изпращайки още една група съветски дипломати през октомври, принуждавайки Руската федерация да затвори дипломатически задачи в Брюксел и Москва.

Столтенберг призна, че Киев няма да получи никаква практическа помощ от НАТО при положение на експанзия от Русия. „ Всяка бъдеща експанзия против Украйна ще има висока цена за Русия и ще има политически и стопански последствия “, сподели Столтенберг.

„ Украйна е сътрудник на НАТО, не е страна, която е член на алианса. Нашата публикация за групова защита, член 5 [от Вашингтонския договор], не се ползва за Украйна “, сподели той, добавяйки, че „ НАТО и нейните страни-членки към този момент дават забележителна политическа и военна поддръжка на Украйна “. „ Вече предоставяме разнообразни военни и логистични качества, оръжия и помощ при образованието на военните “, сподели генералният секретар на Алианса.

Нарастващото икономическо развиване на Китай, укрепването на неговата войска и все по-тясното му съдействие с Русия съставляват опасност за НАТО, сподели Столтенберг. Според него НАТО е обезпокоено от желанието на Китай да стане водеща международна стопанска система, от опитите му да управлява „ сериозната инфраструктура “ в евроатлантическото пространство, разширявайки своите кибер и галактически благоприятни условия, както и възстановяване на нуклеарния си капацитет.

Столтенберг напомни също, че за първи път въпросите за противодействието на Китай ще бъдат включени в новата стратегическа идея на Алианса, която би трябвало да дефинира правилата на развиване на НАТО до 2030 година

На фона на миграционната рецесия в района на Източна Европа, Европейският съюз и Северноатлантическият алианс имат намерение да подпишат нова декларация за съдействие. Както сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция във Вилнюс в неделя, документът цели „ възобновяване на политическите задължения и подсилване на партньорството ЕС-НАТО “.

На процедура НАТО има намерение да употребява разширението на партньорството си с Европейски Съюз, с цел да трансферира към Европейския съюз част от дилемите за финансиране на невоенни зони на обща сигурност – кибернетична защита, отговор на хибридни закани, рационализация на европейската транспортна инфраструктура тъй че да дават отговор на военните условия за бързо прекачване на войски по европейските пътища от пристанища на атлантическото крайбрежие, където американските военни могат да кацнат, на изток до границите на Русия и Беларус.

Друг значим детайл от разширеното партньорство с Европейски Съюз е запазването на контрола на НАТО върху отбранителните планове на Европейски Съюз. Съединени американски щати и НАТО поредно акцентират, че проектите на Европейски Съюз за развиване на стратегическа автономност не би трябвало да водят до военна конкуренция и повтаряне на функционалностите на Европейски Съюз и НАТО. Тоест водещата роля в отбранителната сфера в Европа би трябвало да остане за Северноатлантическия алианс, където всички основни решения се вземат от Съединени американски щати.

Също по този начин е извънредно значимо за Вашингтон да резервира предпочитания си достъп до военни контракти за доставка на оръжие на европейските си съдружници. По време на администрацията на Доналд Тръмп Европейската комисия предприе редица ограничения за частична отбрана на европейския защитителен пазар от нападателна конкуренция от американския военно-промишлен комплекс, само че тези ограничавания в този момент се отстраняват, с цел да се подобрят връзките с администрацията на Джо Байдън.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР