Рибата е задължителна храна във всеки един здравословен хранителен режим.

...
Рибата е задължителна храна във всеки един здравословен хранителен режим.
Коментари Харесай

Консумация на риба - плюсове и минуси

Рибата е наложителна храна във всеки един здравословен хранителен режим. Тя може да се подготвя по доста способи и да се похапва всекидневно. Хубавото е, че с изключение на вкусна, тя е и потребна. Както всяко друго нещо, рибата има както позитивни, по този начин и негативни страни.

Положителна страна

В рибата се съдържат белтъци, които не са по-лоши от тези, които се откриват в месото на топлокръвни животни. Те обаче са доста по-лесно усвоими, което ги прави и по-здравословни. Тя е богата на протеини, бедна на холестерол и изцяло лишена от въглехидрати.

Всичко това трансформира рибата в диетична храна, подобаваща за всички, които желаят да отслабнат и да понижат мазнините в тялото си. Какво и в една от най-хранителните, засищащи и здравословни храни.

Най-полезните субстанции в рибата несъмнено са Омега-3 мастните киселини. Те не се създават от тялото и би трябвало да се набират посредством храната. Най-подходяща за това е рибата. Омега-3 мастните киселини въздействат благотворно на цялостното здраве. В нея за разлика от другите меса има йод и флуор.

Има три съществени типове риба, които се разграничават по наличие на мазнини. Първи са постните, в които се съдържат до 5% мазнини. Това са леферът, бялата риба, хекът, калкана, сафридът, пастървата и други. Вторите са полутлъстите риби с от 5% до 10% мазнини. Тук влиза месото от шаран, акулата и други. Последни са тлъстите с над 10 % мазнини в състава, като да вземем за пример сардината.

 Сьомга

За да се насладите на изгодите на рибата, би трябвало да знаете и по какъв начин да я консумирате. Най-полезна е приготвена на скара или печена във фурна със зеленчуци. Консервите също са здравословни, изключително в случай че са в личен сос. Тези в доматен сос са допустими, изключително в случай че бързате. Като най-нездравословно се дефинира пърженото месо, панираното, както и полуфабрикатите.

Отрицателна страна

В някои типове риба се съдържа живак, който не се разгражда и е рисков за човешкото здраве. В дребни количества той се открива в мидите и раците, а в най-големи - в хищните типове риба, като акула, скумрия и риба-меч, които се хранят с други морски твари, повишаващи наличието на живак в състава им.

В човешкия организъм живакът може да се натрупа от честата консумация на риба и да заплаши здравето. Той става отровен за тялото и може да докара до нарушавания в мозъчната активност. Поради това с потреблението на риба би трябвало да се внимава. Това важи с най-голяма мощ за децата и бременните дами.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР